Blíží se zima a s tou přichází i zhoršená kvalita vzduchu

foto: www.advancedspinalcareandrehabilitationcoshocton.com

Zhluboka se nadechněte, protože s nadsázkou řečeno, po této reportáži už se vám do toho asi tolik chtít nebude. Blíží se zima a s tou přichází i zhoršená kvalita vzduchu. Ale věděli jste, že látky, které vdechujeme, mohou vážně poškodit naše zdraví?

Prima FTV

Za tři. Takovou známku by životnímu prostředí udělil ministr za hnutí ANO Richard Brabec. I když se zlepšuje kvalita vod díky tomu, že stále více domácností je propojeno s čističkou odpadních vod, vzduch, který dýcháme, čistý rozhodně není.

Radim ŠRÁM, Ústav experimentální medicíny AV ČR:  Zejména s čím je problém, jsou koncentrace benzo(a)pyrenu, kdy 55 % naší populace je exponováno více než jednomu nanogramu, když jsou koncentrace třeba po dobu několika týdnů vyšší než jeden nanogram, což už indukuje genetické poškození.
Skrytá hrozba, tak by se dal benzo(a)pyren nazvat. Vzniká nedokonalým spalováním a vysoká koncentrace ve vzduchu, který dýcháme, může způsobit zdravotní komplikace u dětí a těhotných žen. Jeho vliv na zdraví člověka se však může projevit až po pár letech.

Norbert PAUK, primář plicní kliniky Nemocnice Na Bulovce:  Znečištěné ovzduší samozřejmě způsobuje řadu akutních onemocnění. Především akutních onemocnění horních cest dýchacích, ale i dolních cest dýchacích.
Ministerstvo životního prostředí ale už přišlo s plánem, jak s tímto jedovatým problémem pohnout směrem k lepšímu.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:   Když se nám podaří z operačního programu životního prostředí získat až 9 miliard korun, tak bychom už od poloviny příštího roku mohli začít výrazně měnit lokální topeniště a nabídnout lidem možnost možná až víc jak 100 tisíc kotlů vyměnit za mnohem ekologičtější.
Zatímco v Praze může za zhoršenou kvalitu ovzduší především doprava a v Moravskoslezském kraji těžký průmysl, na zbytku území České republiky jsou na vině hlavně lokální topeniště. Podle odborníků ale výměna kotlů, kterou ministerstvo životního prostředí plánuje na příští rok, celou situaci příliš neřeší.

foto: www.advancedspinalcareandrehabilitationcoshocton.com

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.