První bazar a půjčovna aut pro vozíčkáře

V Praze začal fungovat první autobazar kombinovaný s půjčovnou aut upravených pro vozíčkáře. V Česku dosud taková služba nebyla.

Česká televize
Zatímco běžné autobazary nabízí tisíce aut, tady v Praze Šeberově jich mají jen několik. Rozdíl je ale v tom, že pouze tady si koupí ojetinu ten, kdo potřebuje auto upravené pro vozíčkáře. S nápadem přišla obecně prospěšná společnost Centrum mobility. Nejbližší stejně specializovaný autobazar je až v Německu. 800 kilometrů daleko.

Jakub POBOŘIL, ředitel Centra Mobility:   Chybí vozidla upravená pro vozíčkáře. Je opravdu těžké je sehnat a díky vlastně této službě mají vozíčkáři šanci si pořídit ojetý vůz.
Cena nejlevnějších se pohybuje kolem 200 tisíc. Na auto ale může přispět úřad práce.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí Úřadu práce ČR:   Maximální částka je 200 tisíc korun. Důležité je, že je možné poskytnout ji jednou za 10 let.
Kromě autobazaru jsou k dispozici i tři vozy na vypůjčení. Ty jsou vybaveny nájezdovou plošinou. Auto na 1 den vyjde na necelých tisíc korun.

Radek MUSÍLEK, vozíčkář:  Můžete se dostat i do situace, kdy vaše vozidlo, které běžně používáte, potřebuje opravu. Půjčovna automobilů, který je upravený pro transport vozíčkáře, je určitě užitečná služba.
Podle některých je ale taková cena pro vozíčkáře příliš vysoká.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením:   Cena se mi zdá docela vysoká už proto, že dneska jsou dopravci, kteří nabízí službu dopravu osoby se zdravotním postižením, kde nechtějí žádnou částku za půjčení vozu.

Oslovené organizace, které zdravotně postiženým pomáhají, se každopádně shodují na tom, že každá nová možnost, jak zjednodušit cestování, se hodí.

4 komentáře

  1. Ráda bych se podělila o zkušenost se společností Centrum Mobility. Nejen my, ale i naši přátelé z našeho klubu vozíčkářů jsme si tu zakoupili auto. Před tím jsme obešli několik bazarů s naším mechanikem a to co bylo v nabídce bylo strašné. bnakonec sme koupili v centru mobility Volkswagen Caddy s nájezdovou rampou. Náš mechanik jej prímo v centru prohlédl (mají i vlastní autoservis), vše bylo v pořádku a my už máme najeto 7000 kilometrů. známým pomohli i s vyřízením příspevku na auto. Nepíšu často recenze ale Centrum mobility nás opravdu strašně mile překvapilo.

    Tímto děkuji celému týmu a držím palce

    Petra Bezoušková, Olomouc

    • Paní Bezoušková, nezbývá než s vama souhlasit. Máme od této společnosti také auto a vše bylo super. Nejdříve nám přivezli k vyzkoušení 3 různá auta a pak nám podle výběru zajistili zánovní vůz za super peníze. V našem státě se to jen hemmží různými podvodníky, ale když jsem četl samé dobré recenze a zkušenosti, společnost Centrum Mobility měla moji důvěru od prvopočátku. Jsem rád, že jsem se rozhodl pro ně. I my už máme najeto přes 15 tisíc kilometrů a kromě žárovky jsem u auta nic neopravoval.

  2. Dobrý den,My jsme řešili v listopadu koupi autakdy jsme našli společnost Centrum Mobility mají stránky http://www.centrummobility.cz Nám pomohli i s žádosti příspěvku na úpravu, takže můžu doporučit a dávám palec nahoru. Tomáš

  3. Myslím, že to je velice dobrá služba. Osobně se divím, že už dávno neexistují běžně rozšířené bazary s kompenzačními pomůckami. Spousta lidí by si tak za zlomek ceny mohli koupit pomůcku, na kterou jim třeba stát nechce dát příspěvek a ta starší by jim alespoň částečně mohla pomoci. A půjčení auta za tisícovku? Asi je potřeba, abychom si konečně uvědomili, že každý, kdo podniká potřebuje vydělávat, jedině tak může zlepšovat své služby a ne aby se postiženým vše servírovalo na stříbrném podnose.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.