Labutiq dává práci zdravotně postiženým a nezaměstnaným

ilustrační foto: creativist collective / Flickr.com

„Nejsme jen second hand, děláme i charitu,“ uvedla provozovatelka shopu Andrea Löblová

ilustrační foto: creativist collective / Flickr.com

Chomutov – Sociální firma Labutiq v Chomutově už rok zaměstnává nezaměstnané a ještě přispívá na charitu. Za dobu své krátké existence pomohla už několika rodinám. Manželům Škubovým se narodila předčasně dcera Kačenka už ve 29. týdnu. Tím, že byla dlouho bez plodové vody, tak u ní došlo k poškození mozku a v krátké době nastaly zdravotní komplikace. „Mysleli jsme si, že budeme normální rodina,“ řekla její maminka Romana. Aby rodiče mohli s šestiletou Kačenkou jezdit za lékaři, potřebovali speciální kočárek a tady pomohl Labutiq. Také proto, používá firma pro svoji činnost ve svém názvu označení „více než second hand“.

„V současné době zaměstnáváme osm lidí se zdravotním postižením a další lidi, kteří byli dlouhodobě bez práce,“ informovala Deník jedna z provozovatelek obchodu Andrea Löblová. Na nezájem lidí si firma stěžovat nemůže. „Lidé si k nám našli cestu a vracejí se, což nás těší,“ uvedla Löblová. Hlavní činností firmy je podle ní prodej nošených oděvů. „Veškeré zboží je vyprané, vyžehlené a v případě potřeby opravené,“ řekla. O to se starají právě zaměstnanci se zdravotním postižením nebo ti, kteří byli dlouho nezaměstnaní. Součástí Labutiqu je také charity shop, v němž se prodávají oděvy, které lidé obchodu věnují. „Takové oblečení dostane speciální růžovou visačku, aby bylo odlišitelné od ostatního zboží, a jde do prodeje,“ uvedla Löblová. Veškerý výtěžek jde na charitativní pomoc.

Za rok existence Labutiq mohl věnoval na charitu už téměř 30 000 korun. Sehnat zaměstnance nebyl pro firmu žádný problém. „Na všechny pozice bylo zájemců více, než kolik jsme jich mohli přijmout,“ řekla Löblová.

Firma se snaží pomáhat pokaždé někomu jinému. „Každé čtvrtletí pomáháme konkrétnímu člověku, což se lidé dozvědí přímo v naší prodejně. Doposud to byly především těžce zdravotně postižené děti z Chomutova a okolí, které jsou ve složité situaci,“ popsala Löblová. Charity shop už podle ní přispěl ke koupi speciální postýlky, autosedačky nebo na uhrazení speciální pohybové terapie.

V nejbližší době Labutiq také předal peníze chomutovskému Klokánku, který za ně v současné době nakupuje vánoční dárky pro své svěřence.

„Od prosince Labutiq střádá peníze na pomoc dalšímu děvčátku s vážnými zdravotními problémy.

„Nebráníme se pomáhat také dospělým, podmínkou však je, že musí být z Chomutova nebo blízkého okolí. Chceme pomáhat tam, kde působíme,“ uvedla spolumajitelka firmy Jana Raška Moutelíková.

Vedle textilu Labutiq nabízí i dárkové předměty vyrobené v chráněných dílnách a pořádá v Chomutově Fler jarmarky.

Chomutovský deník/Jaroslav Průša

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.