Speciální invalidní vozík pomůže postiženému se postavit

foto: Medical Daily

S vynálezem, který by mohl zlepšit život lidí upoutaných na invalidní vozík, přišli fyzioterapeuti v Chile. Vynalezli totiž speciálně upravený vozík, který postiženému pomůže se postavit (na snímku).

televize Barrandov

foto: Medical Daily

Ten umožňuje nejen vykonávat dosud nemyslitelné činnosti, ale i vnímat svět z nové perspektivy a tím získávat nové sebevědomí.

Trojice chilských fyzioterapeutů se rozhodla, že handicapovaným usnadní život. S finanční pomocí vlády vyvinula vozík, který svému uživateli umožňuje dostat se za několik vteřin ze sedu do vzpřímené polohy. Vše zajišťuje elektrický mechanismus napájený lithiovou baterií.

Francisco ESPINOZA, výzkumník: Podobné přístroje už na trhu jsou, ale ten náš má jednoduší design, takže s ním nejsou obvyklé problémy a navíc je levnější. Takže si ho může pořídit skoro každý.

Tvůrci vozíku věří, že se tělesně postiženým v životě otevřou úplně nové možnosti a že si díky němu budou připadat rovnocennější zdravým lidem.

ESPINOZA : Je rozdíl, jestli se někomu díváte do tváře nebo jste mu na úrovni pasu. Komunikace vypadá jinak. Každý den dochází k situacím, které nyní budou handicapovaní moci lépe řešit. Takže jim to pomůže získat větší sebedůvěru.

Jako jeden z prvních si přístroj vyzkoušel devětatřicetiletý Juan, který od dětství trpí mozkovou obrnou. A nemohl si ho vynachválit.

Juan AYALA, handicapovaný: Moci stát je zázračné. Můžu otevřít okno, umýt nádobí, dívat se lidem do očí. Nemusím se dívat vzhůru a oni nemusejí koukat dolů.

Před pádem ho chrání speciální popruhy, které mu obepínají trup a kolena. Změny polohy podle tvůrců pomáhají stimulovat nervový a oběhový systém a jsou tedy zdraví prospěšné. Vozík stojí v přepočtu přes 30 tisíc korun a firma už pracuje na jeho další verzi, která bude určená pro děti.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.