Kdo má nárok na invalidní vozík nebo kočárek?

Kdo má nárok na invalidní vozík nebo kočárek? ptá se čtenář, Odpověď se dočtete v článku…

 

ODPOVĚD:

Vozíky a kočárky včetně příslušenství předepisuje smluvní odborný lékař pojišťovny (rehabilitační lékař, ortopéd, neurolog) na poukaz. Předpis vozíků a kočárků podléhá schválení revizním lékařem a je vždy důležité, aby na poukaze byla uvedena šíře sedu. Pojišťovna hradí kočárek zdravotní včetně příslušenství maximálně jeden kus za tři roky.

Vozík mechanický včetně příslušenství hradí pojišťovna maximálně jeden kus za pět let. Mechanické vozíky pro trvalé použití jsou indikovány u postižení obou dolních končetin, které neumožňuje pojištěnci samostatný pohyb při zachované funkční pohyblivosti horních končetin. Při postižení jedné dolní končetiny mohou být mechanické vozíky indikovány jako pomůcka dočasná s vyznačením počtu měsíců potřebných k dalšímu medicínskému řešení.

 

5 komentářů

  1. Manžel, kterému je 88 let, je umístěn na odlehčovacím pobytu v sociálním zařízení ALzheimer Home, Praha 4 Modřany. Není schopen se sám posadit ani postavit, obě nohy mu neslouží a potřeboval by invalidní vozík. Kdo mu v této situaci může předepsat mechanický invalidní vozík, může to být praktický lékař,nebo to musí být specialista jako neurolog nebo psychiatr či ortopéd?
    Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den moje maminka ma 92 roků léčí se na ortopedi po padu ma nastiplou stehenni kost pravé nohy noha je celkově ne pohyblivá má narok na vozik abychom ji mohli vozit ven a k lékařům a prosim kde můžeme žádat o pomůcky.
    Děkuji Topinkova

  3. Předem se omlouvám již se dol dotaz jesli moje babička keré je 93 let a je nechodící má nárok od pojištovny na vozík.jesli ano jak postupovat,Za odpověd děkuji Dvořák

  4. Mám mech.vozík 5 let. El.vozík 3 roky. Mám nárok na výměnu mech. vozíku po 5 letech.
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Petr Klykorka.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.