Stát stále hledá profesionální pěstouny

V Česku působí už skoro 300 profesionálních pěstounů na přechodnou dobu. Mají překlenout čas, kdy se pro dítě hledá nová rodina, aby nemuselo do žádného ústavu. Zákon, který praxi zavedl, platí právě dva roky a stát pěstouny pořád hledá.
Česká televize

Hasič Antonín Schneeberger z Těrlicka je zvyklý pomáhat. I proto se s manželkou před dvěma lety rozhodli, že projdou pěstounským kurzem. Teď u sebe mají už páté dítě.

Antonín SCHNEEBERGER, pěstoun na přechodnou dobu:   Poslední miminko máme v péči zhruba 7 měsíců, je to miminko, které máme nejdýl v péči.

V novém roce se s ním ale budou muset rozloučit, dítě zamíří k adoptivním rodičům.

Ivana SCHNEEBERGEROVÁ, pěstounka na přechodnou dobu:  Pokud jde do té osvojitelské rodiny, tak většinou to je rodina, která čeká na ty děti strašně dlouhou dobu, tak už jsou tak natěšení, že by tomu děťátku dali všechno.

V Moravskoslezském kraji je 27 pěstounských rodin na přechodnou dobu. Víc jich je jen v tom Královéhradeckém, Jihomoravském a Praze.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí:   Před dvěma lety bylo těch pěstounů na přechodnou dobu 35, dnes je jich 277. Určitě bychom rádi, aby jich bylo ještě více, protože pořád ještě nějaké děti v kojeneckých ústavech jsou, které tam být nemusí.

Pěstouni mají být alternativou kojeneckých ústavů. Ty se pomalu vyprazdňují, úplně končit ale nemají.

Michaela MARKSOVÁ:   Předělávají se třeba na jiné na zařízení trošku jiného typu. Jsou to různá zařízení třeba na pobyt jenom přes den pro děti nebo jsou to zařízení pro děti skutečně těžce postižené.

To je právě případ dětského centra v obci Veská na Pardubicku. Právě zdravotní postižení bývá překážkou pro to, aby se děti dostaly do pěstounské rodiny.

Markéta TAUBEROVÁ, ředitelka, Dětské centrum Veská:   Pro tento typ dětí stejně tak jako pro sourozenecké skupiny nebo děti menšinových etnik zatím nemáme dostatek pěstounů.

Za vysoký počet dětí v ústavech Česko dlouhodobě sklízí kritiku od mezinárodních organizací. V posledních letech se i díky lidem, jako jsou manželé Schneebergerovi, daří tento počet snižovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.