Spořitelně dochází trpělivost s sKartou

logo Česká spořitelna

Ministryně Ludmila Müllerová přišla na vládu s návrhy, které by měly změnit zákon o sKartě. Návrhy se ale nezamlouvají České spořitelně. Podle banky účast ČS na projektu ztrácí smysl.

Vláda včera návrhy MPSV poslala do připomínkového řízení. SKarta by měla zůstat povinná jako identifikátor zdravotně postižených, platební funkce karty by však měla být dobrovolná.

Ministryně tak reaguje na kritiku, která se na sKartu už od začátku snáší. Musela připravit takové návrhy, které by nebyly v rozporu se zákonem o osobních údajích a s ústavním pořádkem. To se jí možná povedlo, ale nejspíše zapomněla na Českou spořitelnu.

Právě návrh, že by platební funkce sKarty byla dobrovolná se ČS nezamlouvá. Müllerová tvrdí, že bude s bankou o změnách jednat, nyní to však vypadá, že spořitelně už došla trpělivost a neustálé změny původní dohody už se jí líbit nebudou.

Jako reakci uvedla, že MPSV návrhy porušuje vzájemnou dohodu a účast ČS na projektu sKaret tak ztrácí smysl.

Konkrétně jde o to, že dosud platí, že každému, kdo si sKartu převzal, byl zřízen tzv. technický účet. Nově by jej však ČS podle návrhu ministerstva měla otevřít pouze těm lidem, kteří budou chtít využívat platební funkci sKarty. Příjemci dávek si tak mají sami rozhodnout, jestli k sKartě chtějí i účet u České spořitelny, nebo ne. Z dosavadní praxe je však patrné, že lidí, kteří by o účet u ČS měli zájem by bylo jen velmi málo.

MPSV neporušilo jen dohodu mezi ministerstvem a bankou.

„Prosincová dohoda byla čtyřstranná, a tudíž i ukončení dohody by se mělo odehrát za účasti všech čtyř stran. Nicméně jsme nuceni vzít na vědomí, že MPSV od dohody jednostranně ustupuje, a účast banky na projektu tímto objektivně ztrácí nejen smysl. Česká spořitelna má navíc důvodné obavy, že by navrhované změny mohly vést k tomu, že její účast v projektu bude v rozporu se zákonem. Rolí banky může být v daném projektu primárně zprostředkování platebního styku,“ uvedla banka.

„K dalším krokům podle platné smlouvy se budeme moci rozhodnout poté, kdy od MPSV oficiálně obdržíme konkrétní návrh legislativních úprav,“ řekla Právu mluvčí ČS Helena Matuszná.

Dodala, že Česká spořitelna plní od začátku projektu sKaret až dosud vše, k čemu se zavázala ve veřejné obchodní soutěži a následně ve smlouvě s MPSV. Nad její rámec ČS navíc vstřícně reagovala na opakované žádosti o modifikaci projektu ze strany ministerstva, které udělala ve prospěch příjemců dávek.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.