Obohatit kulturu a současně pomoci druhým lze propojit

ROZHOVOR: „Pokud chcete přilákat lidi, musíte mít známé interprety, a ti mají svou cenu,“ říká Jana Kůsová

S žádostí o pomoc města při pořádání koncertu, jehož výtěžek by měl pomoci zdravotně postiženým osobám z Vimperska, se v prosinci obrátili na zastupitele Vimperku členové spolku Šumava na nohou.

Vedle morální a nemateriální podpory by uvítali také finanční příspěvek. Tehdy ještě neuměli říct, jak vysoký by měl být. V pondělí předstoupí před zastupitele ve Vimperku znovu již s konkrétní požadovanou částkou. Stane se tak v týž den, kdy budou zastupitelé schvalovat i rozpočet města pro letošní rok.

„Rádi bychom, aby se město Vimperk stalo spolupořadatelem, případně hlavním sponzorem akce,“ říká v rozhovoru Jana Kůsová za spolek Šumava na nohou. Zatímco ještě v prosinci neměli zástupci spolku přesnější představu, s jakou finanční částkou by mohlo město akci podpořit, na pondělní jednání zastupitelů už přicházejí s konkrétnější částkou. Ta by měla tvořit polovinu nákladů na pořádání koncertu. A jak v prosinci zaznělo, náklady činí 290 tisíc korun.

– Co bylo prvotním impulzem pro založení spolku Šumava na nohou a s jakým cílem?

Impulz, že jsem se dali dohromady, bylo to, že Radek Harazim měl nápad a oslovil nás, jestli bychom šli do toho s ním. Impulz, ženámpřijde, že se tu neděje taková kultura jako v jiných městech, jako například v Písku, nebo Klatovech, a že by s tím šlo něco udělat. Ahlavně, i z nějaké vlastní zkušenosti víme, jak to mají těžké nemocní lidé, nebo jinak handicapované osoby. Aže to jde propojit. Cíl je jasný, pořádat kulturní akce a tím pomáhat. Ato, že někdo podpoří kulturní akci, tím že si koupí vstupenku, tak za to taky něco dostane. Nejen pocit, že jeho peníze pomohli, ale dostane zážitek, který si prožije s přáteli, rodinou. Všichni budou obohaceni.

– Představy a plány jsou jedna věc, ale dostát svým snům druhá. Abyste mohli podporovat druhé, budete sami možná potřebovat podporu při pořádání akcí. Zejména tu finanční. Z jakých zdrojů chcete čerpat peníze na vlastní pořádání akcí?

Jak již bylo zmíněno, rádi bychom spolupracovali s městem Vimperk. Za finanční pomoc, bychom nabídli pozici spoluorganizátora případně jinou spolupráci. Mámepodanou žádost o grant na kraji a oslovujeme sponzory a hledámedalší možné grantové programy.

– Už jste při vašem vystoupení před zastupiteli v prosinci naznačili, s čím vším by vám město včetně přímé finanční podpory mohlo pomoci. Máte za sebou i další jednání přímo se starostkou Jaroslavou Martanovou. Jsou už vaše představy o pomoci ze strany města konkrétnější?

Z posledního zastupitelstva mámepřislíbeno, že nebude problém s pomocí v podobě, poskytnutí rad, propagace v městských mediích apod. Ale o hlavní pomoci z našeho pohledu – tedy finanční příspěvek a poskytnutí bezplatného pronájmu, se teprve rozhodne.

– V pondělí půjdete před vimperské zastupitele znovu, tentokrát již se žádostí o finanční příspěvek. V prosinci jste ještě přesnější částku, kterou byste od města uvítali, neměli. Už máte jasno?

Ano v prosinci jsme neřekli přesnou výši, kterou bychom chtěli, ale říkali jsme, že mámezájem o nejvyšší možnou částku. Domnívali jsme se, že se budeme o ceně dál bavit, ale vzhledem k velmi pozdní hodině, kdy se náš bod probíral, už na to nedošlo. (Prosincové jednání vimperského zastupitelstva bylo rekordně nejdelší za řadu let. Zastupitelé byli nuceni dvakrát prodloužit čas stanovený jednacím řádem do 23. hodiny a skončili až několik minut před půl jednou ráno druhého dne. Pozn. autora.) Nyní předkládáme žádost s částkou, která odpovídá polovině nákladů. Je zřejmé, že chceme – li udělat koncert, který přiláká širokou veřejnost, pomocí něhož vybereme peníze, ale který i zviditelní samotný Vimperk, musí být koncert postaven na známých interpretech a ti mají svojí cenu.

– Pro pořádání letošního prvního koncertu ve Vimperku jste zvolili areál letního divadla, a to jak pro jeho historickou vazbu ke kulturním akcím ve městě, tak pro jeho dobrou dostupnost a relativně větší vzdálenost od nejbližších obytných domů. Znamená to, že byste zvolené místo preferovali i do budoucna, nebo se přizpůsobíte aktuálním záměrům a podmínkám?

Kdyby se náš záměr, projekt stal součástí kulturního kalendáře městského kulturního střediska, a byly i městem vytvořeny vhodné podmínky pro pořádání koncertů na daném místě, byli bychom jen rádi, kdyby se akce tohoto typu pořádala každoročně, nebo ob rok. Ale samozřejmě mámev plánu i jiné projekty, pro které jsou jiné prostory vhodnější.

– Při vašem posledním vystoupení jste ještě nechtěli příliš prozrazovat, koho by mohli návštěvníci koncertu v létě mít možnost vidět a slyšet. Už budete konkrétnější?

Nebudeme ještě konkrétnější, protože se vše bude odvíjet od místa konání a také od finančního příspěvku města, které bychom chtěli získat pro naši akci jako hlavního sponzora, nebo spolupořadatele.

– Pomoc města je jedna věc, ale pořádání podobných akcí vyžaduje celou řadu lidí, kteří pomohou na místě samém. Máte je, nebo budete případnou pořadatelskou službu zajišťovat? A kdo by se vám v takovém případě hodil nejvíc?

Samozřejmě, že budeme využívat hlavně pomoc dobrovolníků, kamarádů. Ale využijeme i profesionální služby, např. na ostrahu a kontrolu u vstupu atd. Dobrovolníci se budou moci přihlásit přes naše webové stránky.

(www.sumavananohou.cz)

http://prachaticky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.