KSČM navrhla obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci

ilustrační foto: Flickr.com

Skupina poslanců KSČM chce obnovit náhradu mzdy zaměstnancům v prvních třech pracovních dnech nemoci. Nyní nedostávají nic. Komunisté zdůvodňují novelu zákoníku práce tím, že karenční doba má nepříznivé dopady zejména na zaměstnance s nízkými příjmy.

ilustrační foto: Flickr.com

Obdobnou předlohu sepsali už loni sociálnědemokratičtí senátoři.

Zavedení karenční doby bylo podle KSČM přínosné pro zaměstnavatele a snížilo počet neschopenek. „Tento postup ale snížil finanční zajištění zaměstnance v nemoci a zvýšil administrativu jak u lékařů, tak u zaměstnavatelů i správ sociálního zabezpečení. Zvlášť nepříznivý byl dopad pro zaměstnance s nízkými příjmy a zaměstnance sociálně slabé, zejména matky samoživitelky,“ píšou předkladatelé v důvodové zprávě.

Zrušení karenční doby by zvýšilo náklady zaměstnavatelů i veřejné sféry, přiznávají autoři předlohy. Částečně by byly podle nich vynahrazeny tím, že nemocný zaměstnanec nebude nucen jít do práce a nebude na pracovišti nemoc šířit.

Ačkoli sociálnědemokratičtí senátoři podali návrh na obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci už v prosinci, horní komora zatím předlohu do legislativního procesu neposlala. Norma KSČM je v něm tedy dříve. Nejprve ji musí posoudit vláda, rozhodnutí bude na Parlamentu. Pokud by normu schválil, byla by účinná od příštího roku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.