V Příbrami sloučí sociální a zdravotní služby do jedné organizace

ilustrační foto: atp_tyreseus Flickr.com

Příbramští zastupitelé v noci na dnešek schválili záměr zřídit novou zastřešují organizaci Centrum zdravotních a sociálních služeb, do níž se má letos sloučit několik příspěvkových organizací.

ilustrační foto: atp_tyreseus Flickr.com

Pod jednou hlavičkou by měly nově fungovat pečovatelská služba a domov pro seniory, městské jesle, rehabilitační stacionář, azylový dům, odborné sociální poradenství, středisko terénních služeb či protialkoholní stanice. Nová organizace bude podle vedení radnice moci snáze čerpat dotace a lépe hospodařit.

Někteří opoziční zastupitelé navrhovali tento bod z jednání vyřadit, město podle nich k záměru předložilo málo informací. Starosta Jindřich Vařeka (ANO) namítl, že se každý mohl informovat na radnici, což prý někteří zastupitelé učinili. „Tak trochu to považuji i za zdržovací taktiku. My máme nějaké své plány, věci na sebe navazují. Pokud by došlo ke zdržení, mohlo by to znamenat další problémy,“ uvedl. Zastupitelé nakonec záměr schválili s tím, že v únoru bude celá věc podrobněji projednána za účasti veřejnosti, odborníků i zástupců dotčených organizací.

Podle místostarostky Aleny Ženíškové (ANO) nejde o nevyzkoušený experiment. Příbram se podle ní inspirovala v jiných městech, například v Jindřichově Hradci, Prostějově, Jičíně, Plzni nebo pražských městských částech. „Systém, v němž jsou různé sociální služby přilepovány pod městský úřad bez ladu a skladu, je přežitý,“ uvedla. Všechny kroky byly podle Ženíškové také konzultovány s pracovníky úřadu vlády, ministerstva práce a Středočeského kraje.

Centrum vznikne přejmenováním pečovatelské služby a zachová si i její IČO. Celou organizaci povede jeden ředitel, na jeho místo bude vypsáno výběrové řízení. „Určitě to není o dosazování nějakých našich známých,“ prohlásila Ženíšková. Dalším krokem bude schválení zřizovací listiny a bude následovat postupná transformace. Centrum by mělo formálně vzniknout od 1. března, spuštěno má být podle Ženíškové od 1. července.

Některé služby byly dosud pod městem, jiné pod pečovatelskou službou a domovem důchodců. Cílem bylo podle místostarostky vše sjednotit.

Jednání příbramského zastupitelstva opět provázela konfrontační atmosféra. Zasedání se kvůli tomu protáhlo do pozdních nočních hodin.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.