„Konečně jsem našla práci a byl to krok správným směrem,“ říká hendikepovaná žena

ilustrační foto: Digitalpress Photoxpress

Když se hledá zaměstnání, tak se těch kroků udělá opravdu hodně. Ať už pěšky při obcházení podniků, kde nabízí volné místo, nebo na počítači při procházení nabídek.

ilustrační foto: Digitalpress Photoxpress

Že není jednoduché najít práci, jsem si také vyzkoušela, ale nevěřila bych, žemito bude trvat dva roky. Často jsem slyšela postesknutí studentů, kteří skončili školu a nemají praxi, a proto nemohou najít práci, protože zaměstnavatelé praxi vyžadují. Starší lidé před důchodem také nemají mnoho šancí najít si práci. A pro lidi, jako jsem já, kteří jsou částečně invalidní, se zdravotními potížemi, je příležitostí ještě méně. Obvolala a obešla jsem spoustu možností, ale většinou mi rovnou řekli, když jsem nemohla nastoupit na dvanáctihodinové směny, že práci na osm nebo zkrácenou pracovnídobunemají.

V chráněných dílnách, kde jsem se informovala, zase vyžadují,abybyl člověknejméně 3 měsíce hlášen na pracovním úřadě. Nemohla jsem však zrušit nebo pozastavit živnostenské oprávnění, protože dělám kastelánku na rudoltickém Zámečku, a také bych ty tři měsíce neměla z čeho žít, prodejem dřevěných magnetek jsem si alespoň na to nejzákladnější vydělala, ale za zdravotně nevyhovujících podmínek prodejem u stánku na nádraží v České Třebové. Několikrát jsem do práce nastoupit zkusila, ale vždy jsem musela ze zdravotních důvodů, většinou po necelém měsíci,skončit.

Pomohlanáhoda

Nakonec jsem koncem loňského roku našla práci náhodou. Ujelmivlak, a tak jsem jela autobusem a všimla jsem si, že kousek od zastávky autobusu u obecního úřadu v obci Rybník u České Třebové je na jedné budově název nějaké firmy. Když jsem se podívala na internet, zjistila jsem, že se jedná o výrobní družstvo, kde převážně montují a kompletují, většinou z plastových dílů. Hned druhý den jsem tam zavolala a dozvěděla se, že zaměstnávají právě lidi zdravotně znevýhodněné, i s různými stupni
invalidního důchodu.

A nevyžadují tu tříměsíční registraci na pracovním úřadě. Nevěříc ani takovému štěstí jsem si hned domluvila návštěvu a po úvodním rozhovoru jsem si rovnou mohla vyzkoušet, jestli by mi montáž dílů šla. Před onemocněním jsem pracovala na podobné montáži, tak se ukázalo, že by mi ta práce vyhovovala. Důležitou součástí je i vzhledová kontrola, práce je to většinou vsedě, s možností se projít, a je pestrá a různorodá, protože je hodně druhů výrobků, které se v družstvu kompletují. V prostorné, bezbarierové dílně, se při dobrém osvětlení pracuje u stolů, v zadní části dílny jsou připraveny součástky, do určené místnosti se chodí na oběd.

Práci si vyzkouší

Ktéto práci je třeba zručnost a pečlivost, ne každému to jde, ale každý si to může nejdříve vyzkoušet, třeba i několikrát, než se rozhodne, to je také velképlus. Pracují tu lidé po různých úrazech nebo onemocněních, kteří i přes svůj hendikep dokáží po zapracování spojovat díly až neuvěřitelně rychle. Každý výrobek má určenou normu a je potřeba se naučit montážtak,abyse předepsaný počet kusů plnil. Samozřejmě tonikomunejde hned, s tím, že to každému půjde jinak a že bude trvat, než se naučí plnit co nejlépe denní úkol, se tu počítá. Sama jsem si mohla vybrat, jestli budu pracovat na zkrácený, nebo plný úvazek, na jednu směnu, nebo dvousměnnýprovoz. Byloto promě jako splněný sen v době,kdyuž jsem přestávala doufat, že nějakou práci najdu, a nevěděla, jak dál svoji nelehkou situaci budu řešit. Zeptala jsem se i na to, jestli nebude vadit, když potřebuji každoročně jet na rehabilitační pobyt. A problémtonení,jezdítaki ostatní, některým zaměstnavatelům i to, že invalidní člověk musí jezdit do lázní a na rehabilitace,všakvadí.

Poskytneinformace

Protože se setkávám s lidmi se zdravotními potížemi, kteří také hledají práci, a poznala jsem, jak to bylo těžké, proto jsem se rozhodla napsat tento článek, toto výrobní družstvo, kde jsem konečně práci našla, má stále ještě volná místa a může zdravotně znevýhodněným práci nabídnout. Pokud by po přečtení někdo zájem o další informace měl, ráda je poskytnunatel:776642277.
Na Zámečku dál provázím celoročně, jen je třeba se domluvit, protože pracuji na směny. V sezoně o víkendech bude otevřeno jako vždy.

KrasavaŠerkopová, Rudoltice

http://orlicky.denik.cz/

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.