Bezbariérové stanice metra

Ve třech frekventovaných stanicích pražského metra dokončí Dopravní podnik během podzimu výtahy. To vítají především handicapovaní. Zároveň ale upozorňují na problémy některých stávajících bezbariérových stanic.
ČT 1

V září se cestující pražského metra dočkají bezbarierových výtahů ve stanicích I.P. Pavlova a Anděl. V listopadu pak bude hotovo i na Můstku.

Erik ČIPERA, ředitel sdružení Asistence:  To jsou nejfrekventovanější stanice metra v Praze a my na to čekáme roky a hrozně se těšíme, protože to bude kvalitativní skok.

Celkem by tak mělo na konci roku být bezbariérových 39 stanic. Mezi ty patří i stanice Smíchovské nádraží. Zdejší plošinu ale vozíčkáři raději moc nevyužívají.

Jakub NEUBERT, instruktor osobní asistence:  Problém tý plošiny je hlavně v tom, že je pomalá a poruchová.

Jen dostat se ven z metra nám trvalo asi 15 minut. A v minulosti se stávalo i to,že cestujícího ze zaseklé plošiny museli vyprošťovat hasiči.

Erik ČIPERA, ředitel sdružení Asistence:  Lidi, který můžou, tak tuhle stanici vynechávaj, protože vám nezaručuje, že se opravdu nahoru dostanete.

Jiří ŠTÁBL, mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy:  Je to řešení, které vznikalo v době, kdy v zásadě tyto šikmé shodišťové plošiny byly jakýmsi trendem.

Dopravní podnik chce do budoucna situaci řešit. Zatím ale lepší variantu nemá. Ta by se hodila i kvůli možnosti přestupu na vlakové nádraží. Dráhy totiž výtah nabízí, i když jenom nákladní. Výtahy budou ve stanicích metra přibývat i dál. Příští rok by měl výtah měl být na Palmovce a ve stanici Roztyly. V roce 2017 bude bezbariérové Karlovo náměstí a Opatov. Martin Tyburec, Česká televize.

Cílem dopravního podniku je zpřístupnění všech stanic metra vozíčkářům do roku 2025. Všechny 4 nové na prodloužené trase A, která má být zprovozněna 6. dubna, budou také bezbariérové.

Z aktuálního počtu 57 stanic metra je jich takto přizpůsobeno 36. Opatov a Roztyly na trase C pak umožňují bezbariérový přístup s doprovodem pomocí nákladních výtahů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.