MPSV dalo na zvýšení platů, ale přikrátilo na provozní výdaje

ilustrační foto: photoXpress

Navýšení platů pracovníků v sociálních službách schválil loni v létě Sobotkův kabinet. V letošním roce si rozdělí o 750 miliónů korun více.

ilustrační foto: photoXpress

Kraje, které sociální zařízení spravují a přerozdělují peníze na mzdy, však od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dostaly v konečném součtu méně peněz než loni.

Přišlo sice více peněz na odměny, avšak méně na provozní výdaje.

Například do Libereckého kraje poslalo MPSV na sociální služby o 700 tisíc korun méně než v loňském roce.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) chce proto situaci řešit v rámci Asociace krajů ČR.

Také hejtman sousedního Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) potvrdil, že kraji stát navýšil mzdy za cenu zkrácení dotací na provozní výdaje krajů v oblasti sociálních služeb.

To znamená, že na účet hradeckého kraje sice přišlo od státu 40,9 miliónu korun určených na zvýšení mezd pracovníků v sociálních službách, ale v meziročním srovnání plateb státu na hrazení výdajů v sociální oblasti je celková suma o 22,6 miliónu korun menší.

Pouze formální zvýšení částky na financování sociálních služeb přiznalo i MPSV ve vyjádření, ve kterém zmiňuje, že požadovalo vyšší částku na financování sociálních služeb při tvorbě rozpočtu pro letošní rok.

Jiří Vaněk z tiskového oddělení MPSV připomněl, že skončilo čerpání projektů, kde kraje v posledních letech z evropských peněz financovaly některé sociální služby. Například terénní péči, kterou tak musí nyní financovat z jiných zdrojů.

Podle údajů MPSV měly kraje loni na financování sociálních služeb k dispozici 7,55 miliardy korun, letos je to 7,58 miliardy, v níž už je však zahrnuto i slíbených 750 miliónů na zlepšení odměňování pracovníků v sociálních službách.

Po vyčlenění 750 miliónů na navýšení mezd a platů tedy kraje disponují reálně nižší částkou na podporu sociálních služeb než v předchozím roce.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.