Odbory sociálních služeb žádají růst platů o 5 pct

ilustrační foto: Ian Britton / Free Foto

Odbory pracovníků v sociálních službách požadují pro příští rok růst platů o pět procent. Přidání o 3,5 procenta, které slíbila vláda, považují za nedostatečné. Poukazují na nízké výdělky těch, co se starají o postižené či seniory.

 

Odbory vyzvaly kabinet a politiky, aby problém s nedostatkem financí v jejich resortech řešili. Podle předáků totiž v lázních, domovech pro handicapované a seniory ubývá personálu a klesají výdělky. Varují před zhoršením péče. Řekli to dnes na tiskové konferenci po svém jednání v Praze.

Sociální služby budou žádat nárůst o 6,5 procenta.

„Situace dlouhodobě není dobrá. Vlivem restriktivních opatření se v nemocnicích snižuje počet personálu, lázeňství propouští, v sociálních službách ubývá zaměstnanců a jsou tam vůbec nejnižší výdělky v celé republice, platy se snižují i jinde,“ uvedla šéfka odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle ní situaci ve sociálních službách zhoršily dřívější vládní úsporné škrty, zvýšení DPH a oslabení koruny.

Odbory žádají, aby se jejich požadavek na vyšší růst platů promítl do státního rozpočtu na příští rok. Chtějí o tom s vládou nejdřív vyjednávat, nátlakovými akcemi a protesty proto nyní nehrozí, uvedla Žitníková. Kromě víc peněz na zvýšení výdělků žádají odbory také to, aby i pracovníci v sociálních službách měli odměnu podle vyšších tabulek zdravotníků.

ilustrační foto: Ian Britton Free Foto

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.