Dejte to Drábkovi, Šiškovi k úhradě!

Jak dlouho si nechá tento národ líbit takové hospodaření s veřejnými zdroji? Cožpak toto nejsou zločiny? ptá se zaměstnankyně úřadu práce v souvislosti s promrhanými miliony na zakázky MPSV. A navrhuje:“Proč to stát nedá Drábkovi, Šiškovi k úhradě, stejně tak sKarty, DONEZ aj.!?

Na zakázku na systém výplaty dávek a další byly promrhány stamiliony až miliardy peněz z veřejných zdrojů a z našich daní. Co to stálo dosud, a co to bude ještě stát, než se podaří vše znovu zpracovat a zavést nové systémy nebo vrátit do hry ty starší?

Ani návrat k OKsystému by se neobešel bez dalších značných výdajů. Dodavatel by byl na hlavu padlý, kdyby zase honem dolaďoval svůj starší produkt a aktualizoval na nové předpisy, řešil nové integrace a propojení na JVM, aniž by si to nechal tvrdě zaplatit, zvláště, když na takové řešení bude enormní spěch.

Nedávno byl zrušen miliardový tendr na kontrolu posudkových lékařů, který byl zadán firmě IBM systém a měl údajně zabránit zneužívání dávek. A jaký by asi byl výsledný finanční efekt takového drahého programu? Jaký objem neprávem vyplacených dávek by asi zachránil!?

Ptám se, jak dlouho si nechá tento národ líbit takové hospodaření s veřejnými zdroji, jak dlouho se nechá obelhávat vládou, která se lživě nazývá vládou rozpočtové odpovědnosti? Cožpak toto nejsou zločiny? Proč to stát nedá Drábkovi, Šiškovi k úhradě, stejně tak sKarty, DONEZ aj.!? Třeba by jim rodná TOP 09 či přímo hodný pan kníže finančně pomohli! Vždyť všechny tyto »vynálezy« šly z jedné stranické dílny! Když porovnáme prémie a odměny pana Šišky a nulový stav zdrojů na účtech matek s dětmi, kterým nedorazila únorová dávka, na níž jsou existenčně závislé, nejenže se mi chce plakat a zvracet zároveň, ale probouzí se ve mně i emoce zcela jiného druhu…

Na místě je otázka, jak je možné, že ministerstvo práce a sociálních věcí pod Drábkovým a Šiškovým vedením připravilo tak »odfláknuté« zadání veřejné zakázky, aniž byla provedena důkladná analýza potřeb a zpracován řádný popis požadavků na nový systém? Jak je možné, že byl ministr Drábek premiérem Nečasem dokonce pochválen za to, že dokázal zrušit monopol dosavadního dodavatele OKsystému, po léta dobře fungujícího? Jak je možné, že náměstek pro informatiku pan Šiška za pouhých devět měsíců svého působení dostal za tyto trestuhodné zásahy do fungování systémů největší odměnu ze všech ministerských úředníků (včetně prémií to dělalo více než 1,3 mil. Kč)?

Po fiasku s sKartami, které byly další tučnou zakázkou, tentokrát pro Českou spořitelnu (zatím není veřejně známé, jaké odškodnění se jí bude muset vyplatit), po zrušení povinné veřejné služby (za kterou nebyla vyplacena adekvátní odměna, což Ústavní soud zcela logicky přirovnal k nucené práci, k výkonu trestu formou obecně prospěšných prací), po útlumu dalšího diskriminačního institutu – systému DONEZ (opakovaná registrace vybraných klientů – na základě směrných čísel – na CzechPointech), jde další drábkovina k šípku.

O autorovi: (autorka, zaměstnankyně Úřadu práce, si nepřála být jmenována)

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.