Jaroměřský Večer pro dobrou věc pomůže postiženým dětem

www.zofin.cz

Jubilejní patnáctý Večer pro dobrou věc se uskuteční v pátek v jaroměřském divadle. Hosty tohoto charitativního projektu, který ve východních Čechách rok co rok pořádá David Novotný, bude řada známých českých herců, zpěváků a bavičů, jejichž společným cílem je pomoci potřebným.

Východní Čechy – Zisk z galavečera bude věnován Základní škole speciální v Jaroměři a Martinu Zachovi, vítězi Muže roku 2009. Děti ze sociálních zařízení budou také v hledišti pátečního galavečera.

Zakladatele tradice charitativních Večerů pro dobrou věc Davida Novotného jsme se ptali na podrobnosti letošního programu i lidi, kterým během uplynulých patnácti let pomohl.

– V programu slibujete řadu známých českých umělců – kdo konkrétně vaše pozvání do jaroměřského divadla přijal?

Na tento večer zavítá Milan Drobný, Heidi Janků, Michaela Gemrotová, Marián Vojtko, Kamila Nývltová, Ondřej Ruml, Hana Křížková, Natálka Grossová, Nelly Řehořová a Miluška Voborníková. Slavnostní večer bude moderovat Lucie Koňaříková a Muž roku 2009 Martin Zach.

– V pátek pořádáte už patnáctý ročník Večera pro dobrou věc. Komu všemu jste za tu dobu pomohl?

Za těch patnáct let jsme pomohli Základní škole speciální v Jaroměři, Stacionáři Nona v Novém Městě nad Metují, v posledních letech přispívám také Martinu Zachovi na jeho rehabilitaci po těžkém úrazu páteře. Pomoc putuje vždy konkrétním lidem a na konkrétní věci. Mám rád, když dané prostředky zůstanou ve městě, kde se akce koná.

– Vytvořil jste si během patnácti let okruh blízkých a známých, kteří vaše pozvání pravidelně přijímají. Jak to vlastně je – všechny celebrity vystupují na Večerech pro dobrou věc bez nároku na honorář?

Osobnosti vystupují za snížený či symbolický honorář, a já chápu, že mají náklady na dopravu, manažera, na lidi kolem sebe, na kostýmy. Jsem velmi rád, že přijímají pozvání na mé akce, protože by mohly zůstat v Praze a nemusely by jezdit sto třicet kilometrů k nám na Náchodsko. Za patnáct let se na Večerech pro dobrou věc vystřídalo kolem sto sedmdesáti osobností.

– Podle čeho vybíráte adresáty finanční pomoci? A sledujete, k čemu pak školy a zařízení peníze skutečně využijí?

Snažím se pomáhat konkrétním zařízením nebo rodinám. A pomáhám hlavně v náchodském regionu, odkud pocházím. Vím, že stacionáře a školy nakupují potřebné věci, které by si jinak nemohli dovolit. Mám radost, že peníze z Večerů pro dobrou věc často umožňují klientům sociálních zařízení například návštěvu divadla nebo muzikálu. Na kulturu v těchto zařízeních peněz nezbývá, a přitom je to tak důležité…

– Dnes je asi těžší organizovat charitu než v minulých letech. Počítáte s Večery pro dobrou věc i do budoucna?

Určitě . Vsoučasné době pomáhám řediteli Základní školy Josefa Zemana Ivoši Feistauerovi s divadelním festivalem zdravotně postižených, což je vždy velmi krásná akce. Snažím se pomoci Járovi Křepelkovi z Velkého Poříčí, který je po těžké nehodě na motorce a jeho maminka chystá na červen dětský den na podporu jeho léčby. Máte pravdu, je to v dnešní době daleko těžší než dřív – najít sponzory pro tyto akce je složité, protože firmy šetří, kde se dá. Mám výhodu, že podobné akce pořádám už od svých patnácti let, takže mě za tu dobu všichni v okolí znají a vědí, že nejsem podvodník, ale do poslední koruny předám peníze těm, kteří je potřebují.

– A na závěr – jak pokračují přípravy finále soutěže Muž roku, které pravidelně pořádáte uprostřed léta v Náchodě?

Vdubnu se uskuteční druhý casting na muže roku, velmi by mě potěšilo, kdyby se přihlásili i pánové z Královéhradeckého kraje. Stačí být ve věku 20 – 29 let, mít české občanství a přihlásit se na www.muzroku.cz . Už nyní se pilně domlouvá hostování konkrétních osobností a program tradičního soustředění. To je letos uskuteční v červenci v Rajské zahradě v Novém Městě nad Metují. Už mohu prozradit, že do České republiky přiletí držitel loňského titulu Muž světa a také chystám jedno velké překvapení ze zahraničí.

Jičínský deník
http://www.jicinsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.