SKarta. Stane se z ní obyčejný průkaz?

Ministryně Ludmila Müllerová (na snímku) dnes půjde na jednání vlády s návrhy, které by měly změnit zákon o sKartě. Pokud budou její návrhy schváleny, sKarty se stanou jen obyčejnou průkazkou. O které změny se jedná?

Ambiciózní projekt sKaret se dramaticky mění. Příjemci dávek, kteří si přes kartu vybírají peníze na živobytí, si k ní totiž už nebudou muset zřídit účet u České spořitelny. To byla dosud povinnost.

Bez účtu je však karta téměř bezvýznamná. Přesto si ji nadále budou muset příjemci dávek převzít, byť ji doma jen hodí do šuplíku. Využívat ji budou jen ti, kterým nový účet v bance nevadí. Znamená to, že velkolepý projekt, který Českou spořitelnu stál už více než 300 milionů korun, končí neslavně jako zbytečná průkazka.

Projekt padá na tom, že nikdo nemůže člověka nutit, aby si otevřel účet, který nepotřebuje, u banky, již si nevybral. To je protiústavní. „Nemohu postupovat v rozporu s ústavou,“ řekla ministryně Ludmila Müllerová, která dnes nová pravidla pro fungování sKarty předloží ve vládě.

„Podařilo se nám vypořádat – až na jedinou – se všemi námitkami od ombudsmana, Úřadu na ochranu osobních údajů a dalšími. Zákon tak napravuje chyby, které se staly, ale co se týče dobrovolnosti zřízení technických účtů, tam jsme se s Českou spořitelnou nedohodli,“ řekla ministryně.

Spořitelna podle ní trvá na tom, že zřízení účtu v ústavu má pro příjemce dávek zůstat povinné. Ale to je protiústavní, takže bude nutné změnit smlouvu ministerstva s bankou. Což může pro Česko znamenat v krajním případě až arbitráž.

Z té současné smlouvy totiž vyplývá, že pokud by došlo k podstatné změně podmínek sKarty – což dobrovolnost zřízení účtu rozhodně je – může banka vypovědět smlouvu nebo se s ministerstvem dohodnout na dodatku ke smlouvě. V podobných případech je běžné, že jeho obsahem je finanční vyrovnání. Jestli bude banka požadovat odškodné od státu, zatím není jasné. „Do doby, než nás
MPSV vyzve k jednání ke změně smlouvy, je předčasné cokoli komentovat,“ řekla Helena Matuszná z tiskového centra spořitelny.

Novinky pro příjemce dávek

Ministryně návrhem zákona hasí požár, který způsobil její předchůdce ve funkci, místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

„U projektu došlo a dochází k předávání osobních a citlivých údajů soukromému subjektu,“ kritizoval sKarty šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec. To je však legálně možné pouze na základě zákona, tedy se souhlasem Poslanecké sněmovny.

Zákon nyní předávání citlivých dat lidí spořitelně zlegalizuje.

Příjemcům dávek také umožní, aby si vybrali, jak chtějí své peníze dostávat: zda složenkou, na svůj účet, nebo prostřednictvím sKarty. Nic není ztraceno ani pro ty, kterým sKarta komplikuje život už dnes. Podle návrhu zákona mohou písemně požádat úřad práce o změnu výplaty dávek na způsob, jaký jim vyhovuje.

Za zasílání peněz na složenky si však příjemce dávky s výjimkou dávky hmotné nouze zaplatí poplatek. V jaké bude výši, musí pošta předem zveřejnit.

Někteří lidé budou mít dvě karty

Paradoxem je, že náprava chyb v podobě nového zákona také znamená, že někteří zdravotně postižení lidé budou mít plastové karty dvě.

Pro ně totiž sKarta bude sloužit jako skutečná průkazka, kterou mít musí, ale pokud by si sami dobrovolně chtěli nechat k sKartě zřídit u České spořitelny i účet a využívat platebních funkcí karty, dostanou vedle sKarty další kartu.

Podstatné je, že matky na rodičovské, nezaměstnaní a všichni další příjemci dávek od státu si sice budou muset do šesti měsíců ode dne doručení výzvy kartu vyzvednout, ale svobodně se budou moci rozhodnout, jak si nechají peníze zasílat a zda chtějí využít služeb České spořitelny.

Projekt exministra Jaromíra Drábka, který zahájil větou, že ve třetím tisíciletí jsou složenky zastaralé, a který do budoucna počítal i s tím, že donutí chodit k bankomatům i nemohoucí či seniory, kteří nikdy neměli účet v bance ani bankovní kartu, tak končí neslavně.

Především se nepovedl jeho hlavní smysl, kvůli němuž vznikal: tedy zabránit zneužívání dávek. To znamená zavést podobný systém, jaký funguje u stravenek, ale on-line elektronicky a nedovolit lidem pobírajícím dávky v hmotné nouzi kupovat si za ně alkohol, cigarety či třeba žetony do hracích automatů.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.