Evropský sociální fond opět podpořil veletrh neziskových organizací

Pokud hledáte pomoc či radu, anebo naopak chcete sami pomáhat, neměli jste si nechat ujít tradiční veletrh neziskových organizací NGO Market, který se konal ve čtvrtek 23. dubna v prostorách Fora Karlín v Praze.

Vstup na akci byl zdarma, hlavním partnerem je stejně jako v uplynulých letech Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Na veletrhu představilo své aktivity přes dvě stě neziskových organizací. Bohatý program nabídl řadu přednášek i praktické workshopy, kde jste se mohli například naučit základům komunikace s neslyšícími nebo dostat tipy na úspěšné sociální podnikání.

Jak poznat opravdu spolehlivou neziskovku pak zjistíte na debatě Asociace veřejně prospěšných organizací. Právě strach lidí, že jimi darované peníze budou použity na jiný účel, vede často k rozhodnutí žádnou pomoc neposkytnout. Díky projektu Cesta ke zvýšení věrohodnosti neziskových organizací, který je financován z Evropského sociálního fondu, vznikla tzv. „značka spolehlivosti“. Označení „Spolehlivá veřejně prospěšná organizace“ obdrží pouze ty neziskovky, které projdou důkladným hodnocením, a dárci tak mohou mít jistotu, že jejich peníze slouží opravdu dobré věci.

I letos bylo po celou dobu konání akce otevřeno dobrovolnické centrum.

„Obětavé a náročné práce neziskových organizací si nesmírně vážím,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Řada neziskových organizací by nemohla fungovat nebo se rozvíjet bez podpory evropských dotací a Ministerstvo práce a sociálních věcí si je tohoto faktu dobře vědomo,“ dodává ministryně. Výše podpory, která byla v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost neziskovým organizacím poskytnuta, činí skoro osm miliard korun.

Nejinak tomu bude i v navazujícím Operačním programu Zaměstnanost, který se rozběhne v létě tohoto roku. Jeho celková alokace je zhruba 70 miliard korun, z nichž bude více než polovina využita na podporu zaměstnanosti a téměř jedna třetina na aktivity věnované sociálnímu začleňování a financování sociálních služeb. Operační program tak nabídne nové výzvy jak neziskovým organizacím, tak zaměstnavatelům, vzdělávacím institucím, poskytovatelům sociálních služeb a mnohým dalším.

Petr Habáň
tiskový mluvčí MPSV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.