Na „zdrávce“ nabízejí studium pro zrakově handicapované

foto: Photoxpress

Střední zdravotnická škola v Českých Budějovicích nabízí letos nově pro řádné studium maturitní obor pro nevidomé. Integraci zrakově postižených studentů do oboru masér sportovní a rekondiční umožňuje projekt, díky kterému škola v minulém roce získala kompenzační pomůcky a nové výukové materiály.

České Budějovice – „Dostáváme od zřizovatele i příspěvek na jednoho asistenta pedagoga,“ říká ředitel Střední odborné školy zdravotnické a Vyšší odborné školy zdravotnické Karel Štix.

Novou možnost pro handicapované studenty mohla škola vytvořit díky evropským dotacím, ministerstvu školství a také Jihočeskému kraji. Obor masér sportovní a rekondiční byl otevřen na českobudějovické zdravotnické škole před osmi lety. Integrace zrakově postižených v tomto oboru je ale novinkou, která je třetím rokem realizována ve spolupráci se zdravotnickou školou ze slovenské Levoče. Případní handicapovaní zájemci mohou na zdravotnické škole studovat i v rámci oboru zdravotnické lyceum, který má podobný učební plán jako gymnázium.

První dva zrakově postižení studenti už si výuku v rámci oboru masér sportovní a rekondiční vyzkoušeli. Jeden student byl z Ostravska, na školu docházel v loňském roce. Druhá studentka bude nyní přecházet na jinou školu s koncem školního roku.

Obor sportovní masér je podle odborníků jedním z těch, které jsou vhodné pro nabídku inkluzivního vzdělávání zrakově postiženým. „Na doporučení speciálně pedagogického centra je možné přijmout jak studenty se zbytky zraku, tak i zcela nevidomé,“ říká Karel Štix a dodává, že se jedná o čtyřleté studium, které může být umožněno také přestupem z jiné školy. V letošním roce mají na českobudějovické zdravotnické škole 328 přihlášek, což je více než dvakrát tolik dětí, než kolik budou přijímat.

Českobudějovický deník
http://ceskobudejovicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.