Devět trpaslíků zahraje pro Kristýnku

Pomoct kamarádce a ještě zařídit úkoly, které zpravidla dělají dospělí. Děti z dramatického kroužku při Základní škole v Komořanech si tak vyzkouší jít zamluvit sál, píšou osobní pozvánky, podílí se na výrobě plakátů a mezi tím vším zkoušejí pohádku pro benefiční setkání, které pomůže mentálně a tělesně postižené dívce.

„Dozvěděli jsme se o projektu Nadace VIA Pomáhej 2014. Určený je pro skupiny dětí a mladých lidí, které se rozhodly zorganizovat benefiční akci, a získat tak peníze pro dobrou věc. Může jít o divadelní představení, koncert, turnaj, módní přehlídku nebo třeba o společný úklid okolí školy.

Projekt jsme uvítali jako možnost pomoct handicapované Kristýnce, která byla spolužačkou dětí z kroužku z období, kdy společně chodily do komořanské mateřinky,“ přiblížila učitelka komořanské základní školy a vedoucí kroužku Irena Bílá.
Potěšilo ji, že děti hned napadla právě dnes devítiletá Kristýnka.

U nadace nápad uspěl. „I když s ohledem na její handicap navštěvuje stacionář ve Vyškově, vzpomínají na ni a mají k ní přátelský vztah. Výtěžek benefičního Divadla pro Kristýnku tak poputuje na zakoupení polohovací židle nezbytné k podpoře jejího fyzického i psychického vývoje. Stojí zhruba čtyřicet tisíc korun, rádi bychom se sumě co nejvíc přiblížili,“ naznačila učitelka, která vystupuje zejména jako koordinátorka akce.

„Chci děti nasměrovat, ale ráda bych, aby leccos zvládly samy. Píšou třeba osobní pozvánky do firem a některým lidem. Oslovily například Bolka Polívku nebo operní pěvkyni a rodačku z Vyškova Magdu Honzákovou, která mimochodem přislíbila osobní účast s malým pěveckým vystoupením. Podpora je nutná samozřejmě od diváků, aby přišli,“ upřesnila.
Děti se podle ní učí rozdělit si úkoly, domluvit se mezi sebou, kdo bude za co zodpovídat, dodržet slíbené termíny.

„Což je i cílem programu: povzbudit mladé lidi, kteří chtějí něco udělat pro své okolí, a společně s nimi přispět k obnově filantropických, chceteli dobročinných tradic u nás. Podle studií je ideální začít s filantropií od dětství, kdy už děti vnímají, že něco takového existuje a že někdo jejich úsilí ocení,“ prohlásil mluvčí nadace Zdeněk Mihalco.

Komořanský kroužek navštěvuje dvacet dětí, všechny jsou z prvního stupně základní školy. „A z toho je deset prvňáků. Jsme nejmladší skupinou projektu. Pilně nacvičujeme pohádku Sněhurka a devět trpaslíků. Proč devět? Je nás prostě hodně,“ řekla s úsměvem vedoucí kroužku.

Nadace všechny vybrané projekty finančně podpoří. Tři nejzajímavější pak ocení bonusem třicet tisíc korun. „I ty bychom samozřejmě věnovali dívce,“ ujistila Bílá.

Divadlo pro Kristýnku se uskuteční v sobotu 16. května od tří hodin v sále Kulturního domu v Komořanech. Čím víc diváků přijde, tím víc se výtěžek přiblíží sumě k nákupu polohovací židle.

MICHAL KOČÍ
Vyškovské noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.