Podvod za tři miliony v dotacích na hendikepované zaměstnance

Pardubická policie vyšetřuje manželský pár (58letý muž a 52letá žena), který se neoprávněně obohatil o více než tři miliony korun na dotacích na pracovní místa pro hendikepované osoby.

Pardubice – „Je jim kladeno za vinu, že u 21 osob údajně uvedli, že vykonávají pracovní činnost v konkrétní provozovně v Pardubicích, přičemž zaměstnanci prováděli práci v místě svého bydliště, což bylo v rozporu s uzavřenou dohodou o vymezení chráněné pracovní dílny. V důsledku toho jim byl neoprávněně vyplácen vyšší příspěvek, než na jaký byl nárok,“ sdělila mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Žádali rovněž o příspěvky na jiné činnosti, než zaměstnanci skutečně prováděli. Někteří zaměstnanci tak místo balení a expedice zboží vykonávali jinou činnost, většinou jen administrativu.

Asi nejzávažnější však bylo, že znalec v případu zjistil, že část vyplaceného státního příspěvku se k zaměstnancům ani nedostala.

„Zatímco úřad poskytoval na jednoho zaměstnance několikatisícovou částku, veškeré tyto peníze zaměstnanci vyplaceny nebyly. Zaměstnance pak získal jen to, co skutečně odpracoval, ale přeplatek poskytovateli vrácen nebyl,“ dodala Eva Maturová.

Policie tak stanovila škodu způsobeno mezi lety 2012 až 2013 na částku 3,3 miliony korun. Oběma obviněným nyní hrozí trest v trvání dvou až osmi let odnětí svobody.

Pardubický deník
http://pardubicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.