Jaké výhody jsou spojeny s invalidním důchodem?

ilustrační foto: photoXpress

Dotaz: Mám přiznaný třetí stupeň invalidity, (psychiatrická diagnóza). Mám nárok na nějaké výhody. Je mi 64 let.

ilustrační foto: photoXpress

Odpověď:
První a asi pro většinu lidí nejzásadnější výhodou je, že máte nárok na příjem invalidního důchodu, avšak pouze v případě, že jste byl dostatečný počet let důchodově pojištěn.
K invalidnímu důchodu se váže i většina slev, které jsou spojeny se starobním důchodem, ty jsou ale individuální. Jedná se například o slevy na dopravu, na vstupné na kulturní či sportovní akce apod.
Pro přiznání jednotlivých slev je nutné s sebou vždy mít potvrzení o invaliditě, které Vám může vydat jakákoli pobočka ČSSZ.
Během pár let budete mít nárok na starobní důchod. Pokud už dnes pobíráte invalidní důchod, bude Vám od doby, od které máte nárok na výplatu starobního důchodu, automaticky invalidní převeden na starobní.

Pokud jste byl ale výdělečně činný, je ve Vašem zájmu, abyste si včas zašel na ČSSZ a nechal si vypočítat skutečnou výši Vašeho starobního důchodu, nejspíše totiž bude vyšší než invalidní důchod a Vy byste tak přišel měsíčně mnohdy i o značné peníze. ČSSZ automaticky výši starobního důchodu nepřepočítává.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.