Chci mzdu v hotovosti. Zaměstnavatel odmítá

Poradna: Jsem částečně invalidní a našla jsem si práci na zkrácený úvazek. Požádala jsem zaměstnavatele, aby mně vyplácel mzdu v hotovosti. Odpověděl, že ne. Mohu se nějak bránit?

OTÁZKA: Jsem částečně invalidní a našla jsem si práci na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel při přijetí do zaměstnání požadoval, abych mu sdělila svůj účet, na který mně bude zasílat výplatu. Protože žádný účet nemám, sdělila jsem účet svého manžela.

Nyní jsem v rozvodovém řízení, a proto jsem požádala zaměstnavatele, aby ukončil posílání peněz na manželův účet a od následujícího termínu výplaty mně vyplácel mzdu v hotovosti. Odpověděl, že v podniku se vyplácí mzda pouze převodem na účet, a tak si mám zřídit svůj vlastní účet, na který mně budou mzdu posílat.

Považuji to za velmi nevýhodné, neboť budu muset platit poplatky bance za vedení účtu a dispozice s ním. Mohu se nějak bránit?

ODPOVĚĎ: Ustanovení zákoníku práce o výplatě mzdy je na vaší straně. Je sice běžné, že převážná část výplat se realizuje bezhotovostní formou, převodem na účet, ale tato forma není jediná a lze ji užít pouze tehdy, když s tímto postupem zaměstnanec souhlasí a uzavře se zaměstnavatelem o tom příslušnou dohodu. Ustanovení § 142 totiž hovoří jednoznačně: „Mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty.“

Pouze v případě, kdy jsou dány u zaměstnavatele složité provozní podmínky, kdy by byla výplata obtížná nebo neproveditelná, může zaměstnavatel tuto mzdu zaslat, a to na své náklady a nebezpečí. Navíc za podmínky, že mzdu bude mít zaměstnanec k dispozici nejpozději v termínu určeném pro její výplatu. Jde o ojedinělé případy vzdálených pracovišť, mimo provozní budovy zaměstnavatele apod.

Ale ani v tomto případě vás tedy nemůže zaměstnavatel nutit zřídit si příslušný účet; neboť peníze by vám musel poslat poštovní poukázkou na vaši adresu.

6 komentářů

  1. Schanel jsem si praci od uradu prace.Ale zamestnavatel my nechtel my vyplacet mzdu v hotovosti podle dohody.Ma pravo odmitnout vyplacet mzdu v hotovosti?

  2. Stačí mít na hrbu exekutora a nemůžeš používat žádnej účet, protože do 2 měsíců od založení novýho ti na něj vleze a zablokuje ho.
    Jenže ve firmách už jdou tak daleko, že nemůžeš-li mít účet, tak tě ani nepřijmou a daj místo někomu jinýmu.

  3. Ale pozor, pokud zasíláte zaměstnanci mzdu na účet, musíte mít k tomu od něj písemný souhlas. Kontrolujou to např. inspekce bezpečnosti práce a zjistí-li, že toto nemáte, následuje pokuta, která může být i několik tisíc korun, ne pár stovek. Takové jsou dneska předpisy.

  4. Nesouhlasím, že musí jít jen o ojedinělé případy (vzdálená pracoviště apod.). Výplata v hotovosti může být obtížně proveditelná i v jiných případech – např. zaměstnavatel nemá k tomuto určenou pokladnu a není možné zabezpečit bezpečný transport a uložení peněz na výplatním místě apod. Zaměstnavatel ji pak sice nebude nutit zakládat účet, ale bude jí posílat peníze složenkou (poštou)… Nikdo nemůže zaměstnavatele nutit vynakládat zbytečné prostředky na zajištění hotovosti kvůli jedné paní, co trvá na výplatě hotovosti na pracovišti. Právě kvůli takovým případům ona novela byla a od roku 2012 to tak je..

    • Nutit ho k tomu může kupříkladu zákon. Naopak nikdo nemůže nutit občana, aby si zalozil účet u banky.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.