Za dveřmi azylového domu

Azylový dům – pro mnohé zoufalé a osudem zkoušené matky poslední možnost úniku před týráním, nebo třeba neřešitelnými dluhy.

v azylovém domě může skončit i muž a dokonce se svým vnukem.

Dvacet pět bytů a dvacet pět příběhů, které mají společného jmenovatele – násilí, ztráta partnery, nedostatek peněz a žádné zázemí. Na dveře tohoto azylového domu v pražských Holešovicích jednoho dne zazvonila i paní Stanislava.

Stanislava, obyvatelka azylového domu:Prostě jsem zjišťovala furt další a další jakoby problémy, o kterejch jsem vlastně ani nevěděla, že existujou. Skončili jsme teda jako v bytě bez elektriky, že jo, bez teplý vody.

Svou azylovou kariéru odstartovala před třemi lety a nejen kvůli finančním problémům, ty totiž vyvolaly mezi manžely facky, násilí, řev a pláč.

Stanislava, :Nebylo to hezký, ty děti brečely taky a třeba byly doby, kdy já jsem je v pyžamu vzala a utekla jsem na chodbu a běhala jsem s nima po baráku.

Michaela NOVOTNÁ, ředitelka azylového domu Otevřené srdce:Volá nám asi přibližně tři, čtyři maminky denně a většinou to bejvaj maminky, který buď vyrůstaly v dětským domově, nebo měly nefunkční rodinu.

Často potřebují pomoc s péčí o dítě a s vedením domácnosti.

Michaela NOVOTNÁ, :Maminky u nás můžou bejt jeden rok. My při nástupu samozřejmě s nima stanovíme jejich pro ně nejdůležitější cíle.

To je většinou bydlení, vyřízení sociálních dávek, pomoc při hledání práce a zajištění školní docházky jejich dětem. Azylové domy nemusejí být jen doménou žen, svědčí o tom i případ muže s pětiměsíčním vnoučetem.

Libor, obyvatel azylového domu: Otec toho dítěte se dostal do vězení, docela asi na velký roky, dcera zatím, nevím kde, není tady, nechala mi dítě dítětem, prostě je to složitej příběh.

O tom, že lidem není život zdejších obyvatelů lhostejný svědčí i to, že sem nosí hračky, oblečení, kočárky a jiné vybavení. Na paní Stanislavu, která je v invalidním důchodu, se díky podpoře zdejších pracovnic usmálo štěstí a konečně se stěhuje do vlastního bytu.

Stanislava, :První pro mě je tam vybudovat klukům jejich jakoby stabilní prostředí.

Zatím tam jsou jen čtyři holé stěny, ale kluci už si snad nikdy nebudou muset balit kufry.

Tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.