Plavkyně Eva Procházková z Neratovic přivezla z Ameriky bronzovou medaili

Eva Procházková, plavkyně neratovického sportovního klubu Pojďte dál, které sdružuje sportovce s mentálním postižením, přidala ke své bohaté sbírce úspěchů další medaili.

Na Světových letních hrách speciálních olympiád (Hry), které se o prázdninách konaly v americkém Los Angeles, vybojovala třetí místo v disciplíně sto metrů volný způsob.

Eva Procházková tím přispěla k rekordnímu medailovému zisku české výpravy, která si domů přivezla celkem třiatřicet cenných kovů.
Jeden z největších sportovních úspěchů třicetileté plavkyně sledovala její maminka Libuše Procházková pouze na dálku. Zatímco výprava čítající šestačtyřicet českých reprezentantů a dvě desítky trenérů a dalších členů doprovodu vyrazila za oceán, jejich nejbližší zůstali doma.
„Bylo to pro mě těžké,“ popsala Libuše Procházková, která v Neratovicích spolu se svým manželem Liborem provozuje chráněnou kavárnu Pojďte dál a mentálně postižené sportovce také trénuje. „Poprvé jela Evička takhle sama na minulé Hry do Athén, kde vybojovala třetí a čtvrté místo. Ale to bylo alespoň v Evropě,“ vzpomínala Libuše Procházková. Kvůli časovému posunu neměla se svou dcerou žádný kontakt. Musela se tak spoléhat na zprávy a články, které dávala trenérka Jana Boubínová na web a facebook. Úspěšná sportovkyně, která se vedle plavání věnuje také sjezdovému lyžování, si obavy svých rodičů nejspíš vůbec nepřipouštěla. Pobyt „za velkou louží“ si užila, byť po návratu domů byla tak unavená a plná dojmů, až z toho onemocněla. „Trochu jsem nastydla a marodím,“ potvrdila stále usměvavá slečna, které se v Los Angeles podle vlastních slov moc líbilo.
Zpočátku bydlela česká výprava v partnerském městě Studios City, kde se sportovci aklimatizovali na jiné časové pásmo a pomalu si zvykali na americké prostředí. Zahráli si bowling, prohlédli si filmová studia společností CBS a Universal, prošli se po hvězdném chodníku slávy, absolvovali prohlídkovou jízdu Hollywoodem a užili si také dvě večerní party.
Po třech dnech za oceánem se čeští reprezentanti přestěhovali do olympijských vesnic v areálu univerzit UCLA a USC, kde také nastupovali ke svým soutěžním disciplínám.
Plavci se představili v pětadvacetimetrovém bazénu pod otevřeným nebem, což sice byla pro Evu Procházkovou novinka, ale popasovala se s ní na výbornou. „Byla jsem až překvapená, že to pro mě vůbec nebyl problém,“ řekla.
Nervozity z tak velkých závodů se ale úplně zbavit nedokázala. Přestože je Eva na sportovním poli už hodně zkušená, podle trenérky Jany Boubínové, která plaveckou výpravu doprovázela, byla určitá nejistota na třicetileté plavkyni znát.
„Na startu kvalifikace její oblíbené disciplíny 100 metrů volný způsob zpanikařila a start ulila. Naštěstí v kvalifikaci je možnost druhého startu, a ten už zvládla. Nicméně pod vlivem nervozity neudělala ani jednu kotoulovou obrátku, která jí přitom v rozplavání fungovala,“ popsala trenérka.
Navzdory těmto chybám se Eva dokázala probojovat do finále. Ze začátku však její vystoupení opět vypadalo nejistě, zapomněla si totiž nasadit plavecké brýle. „Několikrát jsem na ni zavolala, vzpomněla si,“ řekla trenérka.
V průběhu finále pak sledovala, jak se neratovická plavkyně po pomalejším začátku probojovává dopředu a útočí na medaili. Nakonec doplavala třetí ve výborném čase 1 minuta a 59,96 setin vteřiny.
„Když jsem stála na stupních vítězů a dívala se, jak naše vlajka stoupá vzhůru, to byla krása,“ vzpomínala. Bronzovou medaili z Her v Los Angeles řadí mezi ty nejcennější, které dosud vybojovala. „Zatím ji nosím v kabelce, tam je v bezpečí,“ dodala Eva Procházková.
Čeští plavci nakonec z univerzitního bazénu vylovili ještě další bronzovou a také jednu zlatou medaili, zasloužili se o ně Petr Dvořáček (třetí místo na 50 metrů znak) a Pavla Pospíšilová (vítězka 25 metrů volný způsob), se kterými se Eva Procházková zná z plaveckých závodů pořádaných v Česku.
Jako na každé velké akci tohoto typu ani na Hrách nechybělo oficiální zahájení a zakončení, kdy zhruba sedm tisíc sportovců z více než 170 států z celého světa nastoupilo pod vlajkou své země na plochu stadionu Memorial Coliseum, který hostil olympijské hry v letech 1932 a 1984.
Na krátký pobyt na druhé straně Atlantiku bude Eva Procházková vzpomínat v pozitivním duchu. I přesto, že nemohla ochutnat typické americké jídlo – hamburgery. „Mám bezlepkovou dietu, tak je nemůžu. Ale nebyl to problém, pokaždé jsem si něco vybrala,“ poznamenala slečna, kterou na podzim čekají ještě plavecké závody v Lounech, Čelákovicích a v Praze.
Po nich už se začne naplno připravovat na lednové nominační závody na Světové zimní hry speciálních olympiád, které se konají v březnu 2017 v Rakousku. Neratovická sportovkyně na nich rozhodně nebude bez šance.

http://www.melnicky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.