Dobrodějové předali šeky na více než 50 tisíc korun

Letošní výtěžek podpoří Centrum terapie autismu a projekt Slyším, tedy čtu

Louny – Členové spolku Dobroděj se setkali se zástupci lounského Centra terapie autismu a projektu Slyším, tedy čtu. Účelem schůzky bylo předání výtěžku letošního Dobrodění, které se konalo v červnu ve Stromovce. Stejně jako loni byly podpořeny dva subjekty, tentokrát každý částkou 26 500 korun.

Lounská pobočka Centra terapie autismu (CTA), v níž se setkání konalo, byla otevřena před rokem a dnes už má více než 20 pravidelných klientů. „Je úžasné vidět, jaké pokroky některé děti dělají. Na tom jasně vidím, že ta práce má smysl,“ říká Petra Jantošová, vedoucí terapeutka a zakladatelka pobočky. „Navíc široko daleko podobné centrum není, máme klienty třeba i z Děčína,“ dodává. Daru od Dobroděje, který CTA podpořil už loni, si neobyčejně váží. „To, co tu vidíte všude kolem, je vlastně od vás,“ ukázala hostům řadu pomůcek k nácviku pracovního chování, komunikace, imitace a hry.

Druhým charitativním cílem Dobrodění 2015 byl projekt Slyším, tedy čtu, jehož hlavní iniciátorkou je Romana Anna Novotná. Skupina nadšenců čte a nahrává knihy pro zdravotně, převážně zrakově handicapované. „Během dvou let působení se nám podařilo získat stálý okruh posluchačů, který neustále roste. Je nám ctí zprostředkovávat literární zážitky lidem v Čechách i na Slovensku, jednoho věrného posluchače máme dokonce ve švýcarském Bernu. Na projektu všichni samozřejmě pracujeme zdarma, získané finanční prostředky využijeme na výrobu CD a jejich distribuci. Příspěvek od Dobroděje pokryje náklady na vydání knih Andělin popel a Andělina země od Franka McCourta, na kterých právě pracujeme, a jedné pohádky, kterou společně s Dobrodějci vybereme,“ objasňuje přítomným R. Novotná.

Dobroděj chystá na příští rok již desáté Dobrodění. „Jsme rádi, že můžeme pomoci projektům zaměřeným na pomoc nemocným či postiženým spoluobčanům. Je ale potřeba připomenout, že většina peněz pochází od návštěvníků a partnerů naší akce, oni jsou těmi skutečnými dárci. V prvních ročnících jsme trochu obtížněji hledali subjekt, kterému výsledek předat. Postupně jsme zjistili, že lounští obyvatelé nejraději podporují místní organizace,“ podotkl člen Dobroděje Tomáš Železný.

ADÉLA NOVÁKOVÁ
Žatecký a lounský deník
http://www.zatecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.