Roste zájem o přípravky na chřipku a nachlazení, přibývá viróz

ilustrační foto: Flickr.com

S chladnějším počasím roste v lékárnách zájem o přípravky na chřipku a nachlazení. V ordinacích přibývá pacientů s podzimní virózou.

ilustrační foto: Flickr.com

„Očkování proti chřipce běží. Typické chřipky vidí lékaři v ordinacích ale zatím výjimečně, i v Evropě je výskyt chřipky ojedinělý,“ informovala národní referenční laboratoř pro chřipku.

„Očkování běží naplno, podzimní virózy už jsou, typickou chřipku jsem ale zatím neviděl,“ řekl dnes ČTK praktický lékař z Prahy Jan Jelínek. Virózu řada lidí řeší tím, že si koupí lék na horečku, něco na odkašlání a vitamíny a obtíž „vyleží“, což je podle Jelínka správné. Pokud se ale za tři, čtyři dny jejich stav nezlepší, měli by navštívit lékaře.

„Oproti loňsku stoupl zájem zejména o homeopatické přípravky na rýmu a nachlazení,“ sdělila ČTK vedoucí online lékárny sLéky.cz Lucia Kulichová. Meziročně o třetinu stoupl podle ní prodej pastilek, sprejů a kloktadel a o 15 procent bylinných čajů. „To dokládá, že lidé stále častěji dodržují jako důležitou součást léčby dostatečný přísun tekutin,“ shrnula.

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby prodejci spojují kombinovaný model, kdy si člověk lék objedná přes internet a pak si ho vyzvedne v lékárně, kde mu lékárník poradí, a zásilkový prodej, kdy radu nedostane. Komora jednoznačně podporuje kombinovaný model.

Podle informací Národní referenční laboratoře pro chřipku z konce října se začíná doposud klidná situace velmi zvolna měnit. Výskyt chřipky je sice stále ojedinělý, nicméně některé státy už hlásí sporadický a Finsko dokonce lokální výskyt. Chřipka byla potvrzena ve vzorcích v Německu, Norsku a Velké Británii, laboratorně byly zjištěny oba subtypy A i typ B. Jak u ambulantních, tak i u hospitalizovaných pacientů byl virus chřipky prokázán u méně než jednoho procenta případů, což odpovídá roční době.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.