Mateřídouška si získala prestiž

Denní stacionář Mateřídouška v Chodově na Sokolovsku se stal nedílnou součástí života rodin s postižením v Karlovarském kraji.

Chodov – Přesně tak o něm mluví jeho ředitelka Věra Bráborcová, která včera společně s klienty a desítkami dalších lidí oslavila v Chodově 25. výročí od doby, kdy se dveře Mateřídoušky handicapovaným otevřely poprvé.

Mateřídouška si za dobu své existence vydobyla prestiž. V následujícím období se navíc chystá rozšířit i do Sokolova, kde od města získala bezúplatným převodem vhodný objekt.

Klienti chodovského stacionáře Mateřídouška společně se svými rodinami včera zaplnili sál tamního městského kulturního střediska. Ředitelka vzpomněla na začátky Mateřídoušky a poukázala na to, že během své existence pomohlo denní centrum už zhruba stovce lidí a jejich rodinám. Stačilo přitom před lety jiné rozhodnutí a Mateřídouška by skončila. Kraj totiž v roce 2007 avizoval, že již nechce být zřizovatelem zařízení, a tak Mateřídouška stála před těžkým rozhodnutím. „Bylo velké rozhodnutí plné bezesných nocí říct si, že zkusíme denní centrum provozovat sami.“

„Nakonec jsme založili nestátní neziskovou organizaci, která mohla fungovat i díky velké podpoře města,“ doplnila ředitelka. Ta včera vyzdvihla hned několik jmen, která stojí za založením a dlouholetým fungováním denního stacionáře. Byl mezi nimi například tehdejší starosta Jan Smolka. Toho těší, že lidé vůči handicapovaným už nemají takové předsudky. „Vzpomínám na dobu, kdy jsme tehdy jezdili sbírat zkušenosti do Německa, kde se v denním centru starali o 600 klientů. Měli tam vybavení, pomůcky. Ti lidé se mohli volně pohybovat po obci a nikomu to nepřišlo divné. To u nás byla tehdy situace jiná. Jsem rád, že dnes tyto předsudky mizí,“ uvedl.

Mateřídouška si včera připravila pro návštěvníky bohatý program. Ten odstartoval kovbojským vystoupením klientů upoutaných na invalidní vozíčky. Nechyběla recitace básniček a společné zpívání, které diváci obdařili vždy bouřlivým potleskem. Návštěvníci si také mohli zakoupit nespočet výrobků, které handicapovaní vyrobili v terapeutických dílnách.

A co bude prioritou pro chodovskou Mateřídoušku do dalších let? Bude to podle slov samotné ředitelky právě vybudování denního stacionáře v Sokolově.

JIŘÍ DROZDÍK
Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.