Žáci na vozíčku nebudou jen v přízemí, pomůže schodolez

Základní škola Vítězství v Mariánských Lázních se stala prakticky bezbariérovou

Mariánské Lázně – Nového pomocníka získala Základní škola Vítězství v Mariánských Lázních. Schodolez pomůže žákům školy upoutaným na invalidní vozíček podívat se také do jiných prostor, než je přízemí základní školy.

Dosud se žáci upoutaní na invalidní vozík mohli pohybovat pouze v přízemí budovy. Vzhledem k faktu, že Základní škola Vítězství poskytuje vzdělání dětem s jakýmkoliv postižením, bariérovost budovy její chod velmi omezovala. „Naše škola je rozdělena na tři části,“ přiblížil ředitel Základní školy Vítězství Mariánské Lázně Luboš Borka. „Funguje tady základní škola, kde se vzdělávají děti s drobným handicapem, jakými jsou například poruchy učení.“ Dále děti navštěvují praktickou školu pro děti s lehkým mentálním postižením a autismem. „Třetí částí je speciální škola pro žáky se středně těžkým až těžkým mentálním postižením, často v kombinaci s handicapem tělesným,“ přiblížil ředitel Luboš Borka.

Nový schodolez, který základce věnovala Nadace ČEZ, jejímž garantem je paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek, vyšel na téměř 129 tisíc korun a pomůže zejména malému druháčkovi, jenž je kvůli svému kombinovanému postižení upoután na invalidní vozík.

„Díky novému schodolezu se naše škola stala prakticky bezbariérovou, jelikož je možné jej použít na jakékoliv schodiště budovy,“ řekl ředitel Luboš Borka. „Jsme velice rádi, že i děti upoutané na vozík budou plnohodnotně začleněny do kolektivu i vyučovacích hodin, nehledě na fyzické bariéry,“ dodal.

JANA BEŽÁKOVÁ
Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.