Pro postižené lidi bez domova postaví dům. Radní hledají místo

ilustrační foto Flickr.com

Lidé bez domova, kteří trpí postižením, by mohli v Olomouci bydlet ve zvláštním domově. Radnice hledá lokalitu, kde by budova zaplacená z dotací a příspěvku Olomouckého kraje, Charity a města mohla vyrůst.

Olomouc – V novém bydlení bude místo pro třicet lidí. „Půjde o zařízení se zvláštním režimem, sloužit bude pro lidi bez domova s vážnou diagnózou. Tedy buď s psychickým onemocněním nebo jiným druhem nemoci, která jim znemožňuje pobyt bez střechy nad hlavou,“ řekl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU¬ČSL).

Službu má zařazenou ve svém plánu rozvoje sociálních služeb krajský úřad, vybudovat by ho s pomocí evropských dotací chtěla Charita Olomouc. „Požádala nás o spolupráci. V současné době hledáme vhodný pozemek, kde by chybějící zařízení mohlo vzniknout. Je potřeba říci, že by nemělo být zátěží pro své okolí. Téměř veškerý čas stráví jeho klienti kvůli diagnóze uvnitř areálu,“ dodal náměstek.

Nemocným lidem bez domova se nyní nedostává potřebné péče. „O tyto klienty se teď nedokážeme adekvátně postarat. Většinou jsou v Psychiatrické léčebně ve Šternberku nebo na jiném nemocničním oddělení, což neodpovídá jejich diagnóze,“ podotkl Ladislav Šnevajs.

O ubytované ve speciálním zařízení, které je v plánu, by se starali sociální pracovníci pod záštitou Charity.

Kompletní náklady vycházejí podle odhadu na třicet milionů korun. Většinu by měla pokrýt dotace, o zbytek se podělí Charita, kraj a město. Místo chce radnice najít do konce roku, vytipované lokality zatím nemá.

Město zároveň usiluje o odkoupení pozemků v okolí stávajícího azylového domu v městské části Řepčín. „Důležité je to proto, abychom mohli dům v budoucnu rekonstruovat na bezbariérově přístupný. Množí se případy bezdomovců upoutaných na vozík a je nutné alespoň část kapacity azylového domu tomu přizpůsobit,“ vysvětlil náměstek pro sociální věci.

24.11.2015
ONDŘEJ ZUNTYCH
Olomoucký deník
http://www.olomoucky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.