Káže vodu, pije víno….

foto: southernfried / MorgueFile

Kvůli nepatrnému dluhu 2 tisíc korun na pojistném, úřad práce nepřiznal společnosti zaměstnávající postižené příspěvek 2 miliony korun. Přitom samotné úřady práce i MPSV doslova vyhazují oknem stamiliony.  Jak je to v demokratické společnosti možné?….

foto: southernfried / MorgueFile

Neznám detaily tohoto případu, ale pokud je to tak, jak se píše v článku Lidových novin Marksová nepomohla. Firma pro postižené přijde kvůli neexistující pokutě o miliony pak je to pro úředníky využívající moci jim svěřené státem ostudné.

Trestají tak společnost za to, že dlužila na pojistném a porušila tak předpisy. Odvolávají se přitom na povinnost postupovat obezřetně při vydávání peněz z veřejných zdrojů.

Jak je to ale se šetrností a dodržováním předpisů u úřadů práce a na MPSV? Stačí si namátkou zalovit v archívu invAreny, např. https://www.invarena.cz/?p=7652, kde se popisuje, jak úřady práce nehospodárně vydávají peníze například na piknikové deky, chladící tašky nebo plážové volejbalové míče. K čemu je asi tak potřebují při své práci….

Nebo https://www.invarena.cz/?p=18194 , kde se píše o tom, jak 230 milionů korun díky úřadu práce vyletí komínem kvůli domu, ve kterém si Ministerstvo práce a sociálních věcí chtělo stůj co stůj udělat v Liberci úřad práce a někdo si pořádně namastil kapsu.

Nebo https://www.invarena.cz/?p=19527  o zneužívání příspěvků na bydlení. MPSV přes úřady práce vyplatí jen na doplatku a příspěvku na bydlení přes 12 miliard ročně. Několik miliard korun tak vědomě přesouvá do kapes podnikatelů se sociálním bydlením, kteří si za pronájem podřadných bytů v ubytovnách účtují několikanásobně předražené nájemné.  Ví se o tom už řadu let, kritizují to veřejně i sami politici např. Tomio Okamura  v článku https://www.invarena.cz/?p=16443, ale MPSV s tím nic nedělá a vesele vyplácí miliardy zbohatlíkům dál.

V případě společnosti zaměstnávající postižené, je ale úřad práce najednou přísný. Dlužila přece 2,2 tisíce korun na pojistném. Co na tom, že dluh splatila, a že ČSSZ nakonec dokonce uznala, že tento dluh ani neexistoval.

Co kdyby úřednící postupovali se stejnou přísností k sobě samým. Nechť vrátí do státní pokladny všechny miliardy, které zbůhdarma vydali svým komerčním partnerům k jejich a asi i svému obohacení. A nechť jsou úředníci postihováni i za svá chybná rozhodnutí a škody ze svých pochybení zaplatí ze svých vlastních kapes. Příkladů takových chybných rozhodnutí se jistě najde celá řada, stačí si zagooglovat.

Nevolám po tom, aby úřady byly štědré nejen k podnikatelům a k sobě samým, ale také k chráněným dílnám. V žádném případě by neměly být „štědré“. Chtěl bych ale, aby úřady byly přísné i k sobě samým stejnou měrou jako jsou přísné k těm, kteří jsou na jejich podpoře závislí. A v tomto konkrétním případě jsou zřejmě nepřiměřeně přísné.

Společnost patrně z pohledu tehdy platné legislativy nárok na příspěvek kvůli dlužnému pojistnému skutečně neměla a úředník možná při posouzení dokumentů, jež tehdy měl k dispozici, rozhodl správně. Ale pak se ukázalo, že dluh neexistoval. Proč tedy úřad práce nezahájí znovu v této věci správní řízení a nevydá nové rozhodnutí? To přece podle správního řádu může.

Ale zřejmě nechce. Pro by to dělal. Musí přece šetřit peníze nás všech daňových poplatníků…

Jan Gniesdo


 

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.