Nejvyššímu kontrolnímu úřadu se nelíbí, jak úřady práce utrácejí peníze

Kontroloři z Nejvyššího kontrolního úřadu zažívali na ministerstvu práce a na pracovních úřadech hotové žně. Objevili závažné chyby u šesti projektů a kroutili hlavou nad pochybnými nákupy. 

Auditoři se soustředili především na evropské dotace z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Prověřili 29 projektů a závažné chyby objevili u šesti z nich.

Zkoumali například aktivní politiku trhu práce, díky níž se mělo zřídit 33 tisíc nových pracovních míst. „Cíl se sice podařilo splnit už v roce 2011, kdy vzniklo 40 tisíc nových míst, ale 95 procent z nich bylo pouze přechodného charakteru – zpravidla na dobu jednoho roku,“ uvedla mluvčí NKÚ Málková.

Tragikomických rysů nabírají zjištění NKÚ při pohledu na hospodaření některých úřadů práce. Například nechaly dva ředitele základních škol, aby se rekvalifikovali na svářeče.

Úřad práce v Ústí nad Labem zařadil do kursu „základy obsluhy osobního počítače“ i účastníky, kteří měli maturitní zkoušku z předmětu zaměřeného na výpočetní techniku.

Úřad práce v Jihlavě zaplatil 200 tisíc korun za tři tiskové konference, kterých se zúčastnil jediný novinář.

Jiné pracovní úřady pořizovaly desítky tisíc propagačních předmětů, další kupovaly propagační předměty, které se zaměřením projektu na podporu zaměstnanosti neměly nic společného, například piknikové deky, chladicí tašky nebo plážové volejbalové míče.

S těmito odhaleními resort nesouhlasil. Podle mluvčího generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiřího Reichla nedosáhla míra chybovosti ani jednoho procenta.

„NKÚ navíc často vytýká věci, které nepředstavují pochybení, ale jsou spíše otázkou odlišného výkladu. A krajské pobočky jako kontrolované subjekty nález NKÚ rozporovaly,“ uvedl Reichl. Námitky dotčených úřadů práce ovšem auditoři z NKÚ většinou zamítli.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.