Cyklisté dnes vyrazí na alpského velikána

Náročná cesta čeká na jezdce na kolech, kteří se svou účastí na charitativním projektu snaží podpořit lidi s roztroušenou sklerózou. Jejich cílem je francouzská hora Mont Ventoux. Celkem 19členný tým vyrazí právě dnes od Všeobecné fakultní nemocnice v Praze./ilustrační snímek/

Cyklisté tak chtějí upozornit na stále se prohlubující problémy, které jsou s roztroušenou sklerózou spojeny. Podle statistik lidí do třiceti let, kterým byla diagnostikována tato zákeřná nemoc, rapidně přibývá. Přitom právě jim by ve většině případů velice pomohly léky obsahující léčebné konopí. Ty však budou příliš drahé a pojišťovny je nebudou v plné výši hradit.

„Ukážeme, že podporou silného týmu lze zdolat i zdánlivě nepřekonatelné!“ vzkazuje cyklistický devatenáctičlenný tým složený mimo jiné z pěti lékařů a devíti pacientů. Start je naplánován na dnešní den před budovou Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

„Jedním z hlavních sponzorů letošního ročníku této charitativní cyklojízdy je holandská společnost TEVA, která zajistí dopravu tam i zpět z Mont Ventoux a hradí účastníkům i ubytování. Český tým podpoří také společnost Isostar,“ uvádí Aurin Nedbalová z nadačního fondu IMPULS.

Charitativní jízda se už koná potřetí. Poprvé se uskutečnila v roce 2011, tehdy se jí zúčastnilo 16 cyklistů, minulý rok už jich bylo 36. Přičemž v roce 2011 činil výtěžek z akce 10 tisíc EUR (asi 250 tisíc korun) o rok později byl výtěžek šestkrát větší 61 tisíc EUR (přibližně milión a půl korun).

Účastníci zájezdu by si přáli, aby letos pár korun znovu přibylo. Nemají před sebou ale snadný cíl. Ostatně boj s roztroušenou sklerózou také není snadný.

Vrchol Mont Ventoux leží v nadmořské výšce 1912 m n. m. Nahoře panují extrémní klimatické podmínky, právě proto je i celý vrchol zcela holý, nic tak nebrání zuřícímu větru, aby zde dosahoval ohromující síly.

Respekt hora budí i tragédií, která se stala v roce 1967. V cyklistickém závodě Tour de France zde přišel o život vedoucí závodník a světový šampión Tom Simpson.

Popřejme tedy odvážlivcům hodně štěstí, pěkné počasí a ať je výtěžek z akce co nejvyšší.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.