Francouzská zpěvačka Zaz pomáhá zrakově postiženým

Při svých koncertech v Praze, Brně a Ostravě zahájila koncem loňského a začátkem letošního roku francouzská zpěvačka Zaz spolupráci se sedmi neziskovými organizacemi. Jednou z nich je i TyfloCentrum Olomouc, které poskytuje služby zrakově postiženým lidem. V jeho případě se přitom vzájemné vztahy dále rozvinuly zajímavým způsobem.

„S manažerem zodpovědným za vztah s neziskovými organizacemi jsme se domluvili, že naše sociální firma Ergones bude dodávat keramická srdíčka s logem stávajícího turné Zaz na její koncerty, a v srpnu jsme tak realizovali naši první dodávku. Srdíčka, která vyrábí zaměstnanec s těžkým zrakovým postižením, si díky tomu mohou zakoupit fanoušci Zaz na celém světě. Navíc peníze, které takto vyděláme, budou použity na rozvoj služeb pro těžce zrakově postižené,“ uvedl ředitel TyfloCentra Olomouc Petr Zavadil.
TyfloCentrum Olomouc pomáhá nevidomým a slabozrakým s hledáním pracovního uplatnění, s výukou na počítači, výběrem vhodného počítače a v neposlední řadě s odstraňováním bariér. V průměru využije různé služby TyfloCentra Olomouc 300 lidí ročně.
„Českým fanouškům Zaz dále nabízíme individuální výuku francouzštiny pomocí programu Skype za velmi příznivé ceny. Hodiny jsou samozřejmě přizpůsobeny požadavkům klientů, takže je třeba možné rozebírat texty písní Zaz. Specifikem naší jazykové školy je, že všechny lektorky jsou těžce zrakově postižené a ve velké většině nevidomé. Naše klienty tak vedle zlepšení vlastních jazykových schopností může hřát i fakt, že pomáhají snižovat nezaměstnanost nevidomých, která se v České republice pohybuje okolo 70 procent,“ konstatovala vedoucí sekce výuky cizích jazyků a lektorka francouzštiny v Ergonesu Eva Daníčková.
Výuku francouzštiny a dalších cizích jazyků si podle ní mohou zájemci domluvit telefonicky na čísle 730 870 773 nebo se mohou podívat na stránky www.ergones. cz.
Zaz (vlastním jménem Isabelle Geffroyová) zpívá převážně jazz a šansony. Hitem se stala například její píseň „Je veux“. Letos se představí v ČR ještě na dvou koncertech, a to 7. prosince v Praze a 10. prosince ve Zlíně.

 

Vlasta Hradilová

Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.