Malý výtvarník s velkým talentem

Opava – Jedenáctiletý Kryštof Kočár zdědil výtvarný talent po svém otci Ondřeji a dědovi Vladimírovi. V jeho případě je to však něco za něco. Trpí Aspergerovým syndromem, což je porucha autistického spektra. Má odlišné vnímání světa a svými obrazy vyjadřuje interní pocity. Zajímavé je, že prvních devět let svého života nechtěl vzít do ruky ani pastelku, a pak najednou přešel v otcově ateliéru doslova den ze dne rovnou na olejomalby.

Ostatní techniky pro něj nejsou zajímavé. Maluje podle nálady jednou až dvakrát týdně a dobu si určuje sám. Vzhledem k jeho postižení by se k tomu ani nutit nenechal. Pod rukama mu vzniká něco, o čem přesně ví, jak bude vypadat, a nebojí se ani barev, ani plochy, Po hodinové tvorbě nejraději relaxuje odjezdem do myčky vozů, takže rodinné auto díky tomu neustále září čistotou a leskem.

Kryštofovy obrazy si už diváky našly a oslovily. První výstava byla jen zkušební v komorním rodinném prostředí, ale v deseti letech už vystavoval sérii obrazů ve své škole. Následovala společná výstava všech tří generací „Kočárů“ v olomoucké galerii Rubikon. Deset obrazů prezentoval malý Kryštof s otcem a dědečkem letos také v karvinské Mánesově síni městského domu kultury a zájemci si jeho díla kupují i přes internetovou galerii.

 

Region Krnovské noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.