Chcete předejít artróze? Zhubněte

Každou chvíli se objeví nějaký hit na artrózu, nejčastější postižení kloubů. Tím posledním byla jejich léčba kloubních chrupavek pomocí kmenových buněk, které lékaři získali z tuku odebraného na břiše pacienta. Ukázalo se, že nadšení nemocných pro tuto metodu je trochu předčasné.

Názory ortopedů na ni jsou velmi protikladné. Jedni ji vítají a dokonce ji nabízejí svým pacientům, kteří za ni musí zaplatit, protože pojišťovny tuto léčbu nehradí. Jedná se o částky v řádech desítek tisíc korun. Druhá skupina lékařů tvrdí, že účinky této metody neprokázaly žádné věrohodné studie. Považují ji za obyčejný byznys s rozporuplnými výsledky. Ale hlavně zdůrazňují, že rozhodně nejde o schválený a odborně správný postup, tedy postup lege artis.
Podobné jsou i zkušenosti pacientů. Zatímco jedněm zmírnila jejich problémy a umožnila jim chodit třeba na procházky, druhým nepomohla a peníze, které za ni dali, považují za vyhozené. Co má tedy doopravdy smysl?

Nadváha zrychluje ničení kloubů

Určitě zhubnout, pokud máte nadbytečná kila. A to většina lidí s postiženými klouby má. Nadváha představuje zbytečnou zátěž a zrychluje opotřebení kloubů. Podstata artrózy spočívá totiž v tom, že se ničí kloubní chrupavky.
Tyto měkké tkáně na povrchu kloubů umožňují hlavicím kostí, aby po sobě hladce klouzaly. Navíc také plní roli tlumičů nejrůznějších nárazů. K opotřebení chrupavek dochází přirozeně, věkem. Zrychlit ho ale může nadváha a také přetěžování. Třeba při sportu, které neodpovídá věku a možnostem konkrétního člověka.

Šílený stokilový tenista

Typickým příkladem může být stokilový padesátník, který začne hrát tenis. Má pocit, že dělá něco pro svou kondici a hubnutí. Málokterý si uvědomí, že prudké změny pohybu představují pro kloubů několikanásobně několikaná vyšší zátěž. Při této váze je může zasobně tížit silou odpovídající třeba 300 a více kilogramům. Lze si snadno představit, jak moc to asi prospívá jeho, už tak dost postiženým kloubům.
Kloubním chrupavkám, pokud nejsou úplně poničené, prospívá aktivní pohyb. Zlepšuje jejich výživu a regeneraci. Pro postižené lidi je vhodné plavání, jízda na kole, chůze nebo nordic walking. Ten díky využívání hůlek odlehčí zátěž kloubů v kolenou zhruba o třetinu. Výborná je také jóga nebo taj-či, které vedle fyzické kondice zlepšují i pružnost těla a dýchání. Navíc představují velmi plynulou zátěž, jejíž intenzitu si člověk může hodně určovat sám.

Kdo nám může pomoci

S pohybem souvisí i to, že by si člověk měl nechat zkontrolovat, jestli ho netrápí nerovnováhy svalů, jakože většině z nás ztrpčují život. Často jsou totiž oslabené nebo zkrácené. Výsledkem bývají různé bolesti a další problémy. S nimi nám může pomoci sám fyzioterapeut, na jiné nám doporučí cvičení.
Důležité také je, abychom měli klouby ve správném postavení a chodili ve správné obuvi. I to přispívá k menšímu opotřebení kloubních chrupavek. Vedle fyzioterapeutů, rehabilitačních lékařů a ortopedů nám s tím dokáže pomoci doktor specializovaný na péči o nohy, tedy podiatr. Podívá se na postavení kostí a na držení těla, stejně jako na stereotypy našich pohybů a na boty atd. Pokusí se korigovat chyby pomocí cvičení nebo třeba pomocí speciálních vložek do bot. To všechno má totiž vliv na rychlost, s jakou se chrupavky ničí. Limity prášků na bolest

Lidé, kteří zhubnou a navštíví lékaře ve chvíli, kdy se objeví první signály potíží, mají velkou šanci velice podstatně oddálit destrukci chrupavek kloubů, která bývá velmi bolestivá. Tato bolest je pak trápí nejen při pohybu, který dramaticky omezuje, ale postupem času také v klidu. Včetně toho, že je budí v noci ze spaní. Lidé obvykle řeší tyto problémy pomocí prášků proti bolestem. Jenže ty běžné mají vedlejší účinky. Třeba dráždí žaludeční sliznici. Někdo to zvládá přijatelně a někdo s tím má větší problémy. Navíc jejich dávky nelze kvůli vedlejším účinkům příliš stupňovat. Větší dávku jich můžeme vzít spíš na akutní problémy, než na ty chronické.

Kudy vede racionální cesta

Spousta lidí vidí řešení v umělém kloubu. Ten však představuje docela radikální zásah do organismu. Navíc operace a vhojení protézy do kostí nemusí probíhat bez potíží. Ale ať už výměna kloubu dopadne bez komplikací nebo s nimi, většina lidí bude asi souhlasit s tím, že je rozumnější problémům s klouby předcházet a vyhýbat se zbytečnému poškozování kloubních chrupavek, než spoléhat na umělý kloub. Racionální řešení vám pomůžou najít zmínění specialisté a dobře vedené kurzy hubnutí. U těch bych se zaměřil spíš na ty, které úspěšně fungují spoustu let, než na ty, které vsadily na módní novinky a prodej úžasných preparátů.

PETR VESELÝ
STYL – Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.