Nevidomost nemusí být nepřekonatelnou překážkou

foto: Flickr.com

To potvrzují slova manželů Marešových, kteří vychovávají dvě děti. Ty zrakovou vadu nemají.

Opava – Odpoledne strávené s nevidomým párem mi otevřelo zcela nový pohled na jejich svět. Míra samostatnosti manželů Marešových a vůle překonávat jejich každodenní překážky mi doslova vyrazila dech.

S výchovou dětí jim pak částečně pomáhají zaměstnanci Dobrovolnického centra v Opavě.

„Vychovávat děti a mít zrakovou vadu není jednoduché, ale rozhodně to není nic nepřekonatelného. Člověk jen musí mít vůli přizpůsobit každodenní život tak, aby se dětem dostalo opravdu všeho co potřebují,“ sdělili své dojmy manželé Marešovi.

Zaměstnanci Dobrovolnického centra je navštěvují každý pátek. Při výchově dětí jim pomáhají hlavně u činností, které Marešovi kvůli svému handicapu vykonávat nemohou.

„Samozřejmě existuje řada věcí, které děti naučit nemůžeme. Jedná se například o poznávání barev. V této a podobných chvílích nám dobrovolníci hodně pomáhají,“ mluví o výpomoci Michaela Marešová.

Dobrovolnice Monika Wolfová, která má tento týden u Marešových službu, je už jako handicapované téměř nevnímá: „Když jsem zde byla poprvé, tak to pro mě byl trochu šok. Následně jsem ale zjistila, že jsou Marešovi jako jakýkoli jiný pár s dětmi,“ mluví o svých zkušenostech s výpomocí Monika Wolfová s tím, že během několika měsíců, co k manželům dochází, se mezi nimi vytvořil téměř rodinný vztah. To potvrzuje i Michaela Marešová: „Když jsme hledali někoho na výpomoc, tak nás ani nenapadlo, v jak dobré a přátelské atmosféře bude vše probíhat. Myslím si, že děti budou připraveny na školní výuku stejně dobře jako u párů vidomých. A to i díky pomoci dobrovolníků.“

Ne vždy to však mají nevidomí úplně snadné. Marešovi zažívají i situace, kdy musí čelit kritickým hlasům ze strany zdravých občanů. „Ano, setkáváme se i s tím, že nás lidé kritizují kvůli tomu, že jsem nevidomí a rozhodli jsme se mít vlastní děti. Místo toho, aby si s námi popovídali o tom, jak to ve skutečnosti zvládáme, tak jen prohodí kritickou poznámku a odejdou,“ mluví o stinných stránkách svého každodenního života Michaela Marešová.

Tyto názory však mohu po čase stráveném s Marešovými s klidem vyvrátit. Zázemí, které pro výchovu svých dětí tito manželé vytvořili, je ohromující. Příklad by si z něho mohlo vzít i mnoho vidomých párů.

DAVID BEINHAUER
Bruntálský a Krnovský deník
http://www.bruntalsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.