Hra na klavír ve Foru Nová Karolina vynesla deset tisíc korun pro nevidomé

ilustrační foto: midiman / Flickr.com

Tradiční akce obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina Pomáhej hudbou na podporu dětí se zrakovým či kombinovaným postižením byla slavnostně ukončena.

Ostrava – Možnost usednout k pianu a odehrát skladbu se rozhodlo více než tisíc ostravských i přespolních návštěvníků!

Piano se rozeznělo koledami, hudbou klasickou, alternativní, populární a došlo i na improvizaci. Za bezmála pět měsíců vynesla benefice 10 552 korun, celková výše dosavadních charitativních aktivit ve Foru Nová Karolina ve prospěch Světlušky se vyšplhala na 34 339 korun.

Jedním ze zážitků bylo například vystoupení šedesátiletého muže, který nechtěl být jmenován, ale jeho půlhodinové téměř nepřetržité přecházení z melodie do melodie, od lidových písní, popu i folku, bralo dech. Na dotaz Deníku, zda je učitelem hudby či hrával na nějakých kulturních akcích, prozradil: „Kdepak. Jsem elektromontér. A hraju jen tak pro radost. Doma už klavír nemám, tak když se mi naskytne příležitost, rád si za nástroj sednu a přehraju si oblíbené melodie,“ usmíval se muž, který ke svému vystoupení nepotřeboval noty a jehož lehkost pohybu prstů po klaviatuře byla obdivuhodná.

Klavír přilákal i dětské hráče. Většinou na elektronický nástroj zahráli ti, kteří navštěvují umělecké školy a zpaměti předvedli skladby, kterými se prezentují na svých školních vystoupeních.

„Párkrát jsem kolem nástroje přešel, než jsem se odhodlal,“ svěřil se třináctiletý Vojta z Ostravy-Poruby.

„Každá odehraná skladba byla v průběhu akce vyvážena žetonem, za který jsme následně věnovali deset korun na podporu střediska rané péče. Věříme, že výtěžek pomůže dětem snáze se vyrovnat s jejichhandicapem,“ uvedla za obchodní centrum Leona Drozdová.

HANA POREBSKÁ
Bruntálský a Krnovský deník
http://bruntalsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.