K prohlídce hradu Svojanov není potřeba vidět ani slyšet

foto - en.wikipedia.org

První hrad v České republice je zpřístupněný handicapovaným.

Svojanov – Zdá se to nemožné, ale na jedné z nejfrekventovanějších památek v Pardubickém kraji se neztratí neslyšící, ani nevidomí. Nemluvě o tom, že již v minulosti byl hrad, který je ve vlastnictví města Poličky, zpřístupněn tělesně postiženým návštěvníkům, kteří si tak mohou vychutnat atmosféru středověkého hradního komplexu.

SPECIÁLNÍ AUDIOSYSTÉM

„Považuji tento den za velmi významný a jsem hrdý, že máme hrad Svojanov,“ prohlásil starosta Poličky Jaroslav Martinů, který se na moment vžil do kůže nevidomého návštěvníka hradu. Průvodcem mu byl pracovník firmy, která celý systém instalovala – nevidomý Lukáš Treml.

Návštěvníkovi, který nevidí, nebo upřednostňuje audio průvodce stačí k procházce hradem jednoduché sluchátko se snadnou obsluhou.

„Sluchátko je potichu, než se dotknete informačního modulu, což jsou kovové hlavice. Pomocí vodivosti kůže je přenášen signál přes tělo a v sluchátku jsou pak slyšet informace, které se týkají daného místa. Nahrávky obsahují nejen historická fakta, ale i popis trasy k dalšímu stanovišti,“ popsal systém Lukáš Treml. Zároveň dodal, že pokud se u takového stanoviště sejde více lidí používajících sluchátka, tak stačí, že se kovové hlavice dotkne pouze jeden a ti další slyší, pokud se drží za ruce. Samozřejmostí je, že napětí není velké a neuškodí ani kardiostimulátorům nebo podobným zařízením.

Dalšími prvky jsou i bronzové modely hradu a jeho částí, které jsou určeny k dotyku a uvítají je například i zdravé děti. Samozřejmostí jsou vodící prvky pro majitele bílých holí a itineráře v Braillově písmu.

Pro návštěvníky, kteří nedoslýchají jsou připraveny pro změnu tablety, na kterých jsou průvodcovská videa ve znakovém jazyce.

„Pro handicapované osoby jsme takto zpřístupnili všechny tři prohlídkové trasy,“ sdělil kastelán hradu Miloš Dempír.

POUZE JEDEN HRAD

Systém, který byl spuštěn na Svojanově, je v České republice opravdu unikátní, bohužel se nenachází na žádném dalším památkovém objektu. Celkové náklady na pořízení činí 680 tisíc korun. Na projektu se podílely město Polička, ministerstvo pro místní rozvoj i samotný hrad.

PETR ŠILAR
Hradecký deník
http://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.