Týden komunikace osob se sluchovým postižením startuje 21. září konferencí v Senátu PČR

ilustrační foto: neslyšící ženy - autor Daveynin / Flickr.com

Ve čtvrtek 21. září odstartuje již 6. ročník festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením. Týden komunikace osob se sluchovým postižením je týden plný různorodých akcí konaných za účelem upozornit veřejnost na svět osob se sluchovým postižením.

Hlavním cílem je šířit osvětu veřejnosti v oblasti sluchového postižení, bořit mýty o komunikaci a upozorňovat na pravidla komunikace s lidmi se sluchovým postižením. Letošní ročník přinese celkem 84 akcí.

Základ projektu je v dobrovolném spojení neziskových organizací a institucí z celé České republiky, které pracují s lidmi se sluchovým postižením. Organizace v rámci festivalu připravují akce pro širokou veřejnost dle svého výběru tak, aby akce vedly k setkávání slyšících a osob se sluchovým postižením. Festival pořádá organizace ORBI PONTES, která na tuto problematiku dlouhodobě upozorňuje. Kromě celkové propagace a zaštítění celého festivalu organizuje rovněž vlastní akce v rámci festivalu.
Po celou dobu festivalu tak bude k vidění například výstava černobílých fotografií s názvem Posloucháme očima ve Švandově divadle, kterou pro ORBI PONTES nafotil Michael Kratochvíl. Do tvorby kalendáře, jež bude jedním z výstupů výstavy, se zapojila řada slavných osobností. Zakoupením kalendáře návštěvníci výstavy přispějí k realizaci přednášek ve školách, kalendář lze objednávat na e-mailu: info@orbipontes.cz.
Organizace ORBI PONTES bude rovněž přítomna v rámci oslav Mezinárodního dne neslyšících u Stánku komunikace osob s postižením sluchu v českém jazyce a mluvením, kde se účastníci mohou seznámit s  pomůckami a praktickými ukázkami komunikace v českém jazyce a mluvením. Pro účastníky nabídne rovněž možnost vyzkoušet si komunikaci s ohluchlou osobou. Oslavy se uskuteční 23. září na Karlínském náměstí v Praze od 13:00 do 18:00.
Osobám se sluchovým postižením bude také v neděli 24. září zprostředkována komentovaná prohlídka ZOO PRAHA. V rámci 90-ti minutové prohlídky se simultánním přepisem do psané češtiny a tlumočením do znakového jazyka budou moci návštěvníci zavítat do pavilonu žiraf, slonů a hrochů. Celá prohlídka bude následně ukončena u vlčího výběhu.
Letošní ročník přinese celkem 84 akcí v 17 městech České republiky. Festival bude odstartován ve čtvrtek 21. září 2017 konferencí v Senátu PČR, na jehož pořádání se s organizací ORBI PONTES podílí Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku. V rámci úvodních projevů zazní aktuální informace o rané péči a sceeningu sluchu, registrace probíhají na e-mailu: info@orbipontes.cz.
Program festivalu je dostupný na webové stránce www.orbipontes.cz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.