Most koupí seniorům mobily

ilustrační foto: Ginny Austin / sxc.hu

Nejstarší obyvatelé dostanou od magistrátu telefony s tlačítkem SOS.

Most – Když se vám na výletě zatoulají prarodiče, možná od nich dostanete městem placenou elektronickou zprávu s mapkou, kde se právě nacházejí. Do bezpečí seniorů a rychlé nouzové komunikace chce letos investovat mostecká radnice. Vybraným babičkám a dědečkům koupí sto jednoduše ovladatelných telefonů s takzvanou asistivní technologií. Ta například umožní snadno odeslat na přednastavená čísla nouzové SMS s určením polohy telefonu, který bude mít vestavěný GPS přijímač. Radnice teď hledá dodavatele.

„Město by mělo myslet na všechny seniory, nejen na ty, o které se stará Městská správa sociálních služeb. Chceme se proto více zaměřit i na osamělé seniory, kterým by telefony mohly pomoci,“ sdělila náměstkyně primátora Markéta Stará.

O tom, komu město půjčí či daruje telefon, se rozhodne po sociálním šetření. Zaměstnanci radnice mají do léta obejít 264 matrikou evidovaných seniorů starších 90 let, kteří mají být hlavní cílovou skupinou.

Sociální pracovníci zjistí jejich potřeby a rodinnou situaci. Počítají s tím, že část seniorů pomoc odmítne třeba proto, že už speciální telefony mají od příbuzných nebo jsou zajištěni jinak. Most koupí seniorům mobily pro případ nouze.

Vedoucí klubu, kteří se s projektem seznámili, vytipovávají důchodce, jimž by se telefon od města hodil.

„Setkalo se to s pozitivním ohlasem,“ řekla správkyně klubu Jitka Rosenbaumová.

Novinku vítá i policie, která starým lidem pomáhá, když třeba po pádech uvíznou ve svých bytech. „Telefon pro seniory může také pomoci, když je obtěžují podomní prodejci nebo se cítí v nebezpečí,“ podotkla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Město vyhlásilo zakázku na dodávku mobilů pro seniory v první polovině května. Kolik firem a s jakými nabídkami se přihlásí, bude jasné 21. května, kdy je uzávěrka soutěže. Komise vybere vítěze na základě nejnižší ceny. Podle zadání nemá telefon vážit přes 100 gramů a baterie má bez nabití vydržet v pohotovostním režimu až dva týdny.
Samostatné SOS tlačítko má být na zadní straně telefonu, který by měl mít i funkci upozornění na vybitou baterii pomocí SMS.

Vítěz zakázky má dodat telefony do tří týdnů od doručení objednávky.

Podle náměstkyně primátora novinka nesouvisí s komunálními volbami a získáváním voličů, ale je součástí zlepšování městských služeb. V lednu začal v Mostě jezdit dotovaný Taxík Maxík, který vozí seniory a hendikepované k lékaři, na nákupy a za zábavou. Radnice chystá i nový kurz sebeobrany pro seniory.

MARTIN VOKURKA
Mostecký deník
http://www.mostecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.