Neslyšící tenista ohromuje svět – vyhrál svůj první zápas na okruhu ATP

Ticho, prosím. Věta, kterou od rozhodčích při tenise slýcháme celkem často. Tenista Duckhee Lee z Jižní Koreje o tom ale neví. Je totiž neslyšící. Reportáž televize Prima.

na snímku Duckhee Lee

Tenista Duckhee Lee je neslyšící a přesto se prosadil mezi profesionály, a dokonce už vyhrál zápas na okruhu ATP. Ostatní tenisté nad ním jen žasnou. Bez sluchu si totiž hru neumí představit.

redaktor
Jedenadvacetiletý tenista je neslyšící od narození. Sám si to uvědomil v šesti letech.

Duckhee LEE, neslyšící tenista
Nejdřív to byl pro mě šok, protože jsem byl jiný než ostatní. Lidé si ze mě dřív dělali legraci. Říkali, že bych neměl hrát tenis. Bylo to složité, ale rodina i přátelé mi pomohli tím projít. Chtěl jsem všem dokázat, že to zvládnu.

redaktor
S pomocí rodičů a speciální školy se naučil odezírat i mluvit. Znakovou řeč se neučil. Na kurtu se orientuje díky světelné tabuli. Kolik naběhá sprintů navíc, je otázkou. Při hlášení autů totiž spoléhá jen na gesta čárového sudího. Někdy tak možná hraje dál, i když už nemusí.

redaktor, citace: Andy Murray, britský tenista
Kdybych hrál se sluchátky na uších, měl bych problém odhadnout rychlost i rotaci míče. Musí to být obrovská nevýhoda.

redaktor, citace: Tennys Sandgren, americký tenista
Po zápase ke mně přišel s překladačem v telefonu a napsanou otázkou: Kde jsou moje slabiny? Někdo, kdo je hluchý a neumí moc dobře anglicky, aby se s tím takhle popasoval a hrál, to bych nedokázal.

redaktor
Podle vědců člověk reaguje na sluchový podnět daleko rychleji než na ten vizuální. V dnešním rychlém tenise to může rozhodovat o úspěchu a neúspěchu.

Duckhee LEE, neslyšící tenista
Opravdu neslyším vůbec nic, jen když někdo křičí nebo řve, ozývají se vzdálené šumy. A ještě ty fotbalové trubky.

redaktor
Duckhee Lee se s osudem pere statečně. Jako první muž s tímto handicapem prorazil mezi profesionály a ve středu vyhrál první zápas na ATP Tour.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.