Pomoc pěstounským rodinám

Centrum podpory pěstounských rodin Prevent se stará o 75 rodin, nabízí jim psychologickou pomoc, poradí při výchově a taky děti pohlídají. Pěstouni mají na odlehčovací službu ze zákona nárok. Obvykle jde o akce, jako jsou letní tábory. Jihočeský Prevent ale vychází pěstounům vstříc i v případě, že děti potřebují pohlídat na pár hodin. Reportáž České televize.

ilustrační snímek

redaktorka
Dvouleté Anna a čtyřletá Amálie jsou v pěstounské péči od svého prvního roku života, obě mají mentální postižení. Péče o ně je náročná a ne každý jí zvládne.

Jana ROWBOTHAM, pěstounka
Ty děti s mentálním postižením zvlášť u Amálky s sebou nesou to, že je to na nich vidět a jsou lidi, který to nedokážou pochopit, proč jsme si vzali postižený dítě. Dáme to všechno ven, abysme to připravili pro toho elektrikáře.

redaktorka
Dneska mají manželé domluvené hlídání na 2 hodiny, musí zkontrolovat práce na stavbě rodinného domu. S hlídáním dětí v péči jim pomáhá centrum pro podporu pěstounských rodin Prevent.

Anna NĚMCOVÁ, vedoucí Centra podpory pěstounských rodin, Prevent 99
Péče o děti, který, který si prošly tím, že je rodiče odložili, zamítli, zanedbávali, ubližovali jim, tak prostě péče o tyhle děti je náročná, protože s všechno jako co zažily, byť si to třeba pamatuju, tak si to ale nesou s sebou a opravuje se to na jejich chování.

redaktorka
Každý pěstoun má nárok na 14 dní dovolené za rok tedy 2 týdny bez dětí. O ty se jim postará doprovázející organizace, buď je pohlídají, anebo ti starší můžou jet na dětský tábor. Organizace pomáhá pěstounům nejen s hlídáním dětí, nabízí i odbornou pomoc.

Michal NĚMEC, ředitel organizace Prevent 99
Máme pro ně psychologii, terapeuty, poradce pořádáme pro něj vzdělávání školení.

redaktorka
V jižních Čechách je pěstounských rodin je přibližně, 500 stále je, ale v Jihočeském kraji kolem 280 dětí v ústavech, které čekají na náhradní rodinu.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.