Čerstvý ovocný či zeleninový „fresh“, nebo džus z krabice? Odborníci jednoznačně doporučují čerstvě vylisovanou šťávu, tzv. fresh. Děti by je ale na rozdíl od dospělých pít neměly. Víte proč?
Tzv. fresh na rozdíl od krabicového džusu obsahuje pouze čerstvé ovoce a zeleninu. Naopak konzervanty, barviva a dochucovadla ve freshi chybějí.
„V případě přípravy freshů z kyselejšího ovoce, jako je například grapefruit, je možné šťávu mírně dosladit. Nikdy se však freshe neředí vodou, proto je jejich cena o něco vyšší než u klasických krabicových džusů. Protože se freshe tepelně neupravují, obsahují nepoměrně více vitaminů než krabicové džusy. Ty se při zpracování zahřívají až na 90 stupňů, čímž většinu vitaminů ztratí,“ vysvětlil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.
Freshe obsahují mnoho hodnotných živin – minerálních látek, vitaminů, enzymů, vlákniny a také rychle využitelnou energii v podobě jednoduchých cukrů. Jsou tedy alternativou ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Jako hlavní příjem tekutin během dne však vhodné nejsou.
Na přípravu jedné sklenice je totiž potřeba mnohem více ovoce či zeleniny, než by člověk zkonzumoval v jejich přirozeném stavu. Zdravý dospělý člověk by neměl vypít více než jednu sklenici denně.
„Pro malé děti nejsou freshe příliš vhodné. Výjimkou by mohl být případ, kdy dítě odmítá ovoce či zeleninu v kuse. V tomto případě je možné nabídnout šťávu z jednoho středně velkého kusu ovoce a nepřidávat cukr. Je třeba volit druhy ovoce vhodné pro děti, aby se snížilo riziko vzniku alergické reakce. Větší množství freshů může u dětí vyvolat zažívací obtíže, jako je průjem a podobně,“upozornila Hana Sládková Kavínová, nutriční specialistka Kliniky GHC Praha.
V přípravě čerstvých šťáv se fantazii meze nekladou. Lze je připravit prakticky z jakéhokoli druhu ovoce nebo zeleniny. „Mezi nejoblíbenější patří klasické pomerančové freshe. Na jejich přípravu je třeba pět až šest pomerančů. Výborné jsou také kombinace různých druhů ovoce, například jahod a banánu nebo jablek a mrkve, přidat se dají i čerstvé bylinky. Zkombinovat se dá v podstatě cokoli, záleží na chuti,“ řekl Radek David.
Označení „stoprocentní“ na krabicích znamená pouze to, že jde o džus připravený z jednoho druhu ovoce. Extrakt například z pomerančů se nejprve tepelně upraví, zkoncentruje a následně smíchá s vodou, případně s cukrem. Představa, že se v obsahu litrové krabice skrývá šťáva vylisovaná jen z pomerančů, je tedy zcela klamná. Freshe však obsahují pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu.
invArena
RECEPTY
JABLEČNÝ FRESH S MÁTOU |
|
2 jablka, 2 mrkve, 5 lístků čerstvé máty |
Jablka i mrkev omyjte a očistěte. Vložte do mixéru nebo odšťavňovače a dobře rozmixujte, není nutné mixovat úplně do hladka, v nápoji mohou zůstat kousky ovoce a zeleniny. Nakonec přidejte lístky máty a chvíli mixujte. |
POMERANČOVÝ FRESH SE ZÁZVOREM |
|
5–6 pomerančů, 1 limetka, trocha zázvoru, trocha třtinového cukru |
Pomeranče oloupejte a rozmixujte v mixéru nebo odšťavňovači, zakapejte šťávou z limetky a přidejte trochu nastrouhaného zázvoru. Nápoj můžete dosladit trochou třtinového cukru. Dobře promíchejte. |
Kontakt:
Petra Ďurčíková
mediální konzultant restaurace La Veranda
E-mail: durcikova@n4c.cz
+420 733 643 825
O restauraci LA VERANDA, Elišky Krásnohorské 10/2, Praha 1, www.laveranda.cz
Pražská La Veranda, otevřená v roce 2002, patří mezi podniky, které připravují francouzsko-italskou kuchyni. Kuchaři vaří z čerstvých produktů, které osobně vybírají od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš a Vysočiny. Mořské plody pro restauraci dováží Ital Enio z rybího trhu v Benátkách.
Šéfkuchařem je Radek David, který je držitelem několika významných kuchařských ocenění. Mimo jiné se stal kuchařem roku 2001/2002. V letošním roce se v soutěži profesionálních kuchařů European Catering Cup umístil na čtvrtém místě.
Restaurace La Veranda je držitelem prestižních 17 bodů z 20 světového hodnocení restaurací Gault Millau.
Přidejte odpověď