Projekt modelky Šeredové. Sparta za každý gól přispěje handicapovaným

O českých fotbalistech už od tohoto víkendu nebude nikdo moci říct, že jsou to primadony hrající jen pro peníze. Za každý svůj úspěch totiž budou přispívat na projekt Zelený život, jehož partnerkou je bývalá miss Alena Šeredová (foto).

Ve víkendovém 23. kole první fotbalové ligy odstartuje nový charitativní projekt Ligové fotbalové asociace (LFA) Zelený život. Zatím se k projektu připojilo 14 klubů, ale postupně by se na něm měly podílet všechny týmy ze dvou nejvyšších soutěží, celkem tedy 32 klubů. Zelený život má za cíl sdružovat různé dobročinné akce jednotlivých celků.

„Smyslem Zeleného života je na jednom místě koncentrovat a představovat jednotlivé projekty i těch menších klubů tak, abychom byli schopni deklarovat, že profesionální fotbal v celé své šířce připravuje mnoho projektů,“ řekl na tiskové konferenci předseda LFA Dušan Svoboda.

Zelený život by měl v dohledné době vyústit v založení vlastní dobročinné organizace, která by se chtěla zaměřit na děti a postižené. Kluby tak chtějí podporovat ty lidi, kteří z nejrůznějších zdravotních důvodů mají snížené schopnosti na to, aby se do vrcholového sportu zapojili.

„Chceme být protipólem vůči některým negativům, která fotbal provázejí. Zatím se k projektu přihlásilo 14 klubů a věříme, že ho podpoří i všech zbývajících osmnáct,“ uvedla manažerka Michaela Veselá.
Partnerkou Zeleného života je bývalá Česká miss Alena Šeredová, pro kterou to není jen nějaká akce na zviditelnění, k fotbalu má velice blízko, vždyť jejím manželem je jeden z nejlepších brankářů na světě a dlouholetý hráč Juventusu Turínn Gianluigi Buffon.

Hráči o víkendu nastoupí do utkání se zelenými šálami. Jejich dětský doprovod bude akci propagovat v zelených tričkách a realizační týmy budou mít stužky Zeleného života.

První finanční podpora půjde na sportovní klub vozíčkářů.

„Chtěl bych, aby některé projekty byly společné pro celou ligu. Ne, aby to bylo 16 nebo 32 individuálních záležitostí jednotlivých klubů. Dvakrát třikrát za rok by měla liga jako celek představit svůj projekt zaměřený jasným způsobem na konkrétní pomoc,“ uvedl Svoboda. Do budoucna plánuje založit vlastní dobročinnou organizaci se specializací na děti a postižené.

A kdo přispěje za individuální výkony?

Pokud se sparťanští útočníci rozstřílí, budou se peníze jen sypat. David Lafata a Václav Kadlec dají na Zelený život 6 tisíc korun za každý vstřelený gól. Navíc stejnou částkou přispějí i Marek Matějovský a Lukáš Vácha, když budou u nějaké branky asistovat. Sparťané ale nezapomínají ani na obranu. Brankář Tomáš Vaclík dá 6 tisíc korun, když neobdrží žádný gól. Navíc sparťanský realizační tým za výhru přispěje deseti tisíci.

Pozadu však nezůstává ani Slavia. Když bude vyprodáno, což vypadá, že by mohlo být, tak přispějí oba kluby stejnou částkou, kolik bude na tribunách diváků. Celkem tedy něco přes 20 tisíc korun.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.