Otevřený dopis ředitele Fokusu Praha premiérovi

photo on stock.xchng

Vážený pane premiére! Musím reagovat na mimořádné opatření ze 14. 1. 2022, kterým upravujete povinnost testování zaměstnanců ve zdravotních a sociálních službách.

Jsem ředitelem neziskové organizace poskytující zdravotní a sociální služby lidem se zkušeností se závažným duševním onemocněním a jejich blízkým.

Až do vyhlášení tohoto opatření (tj. do pátečního večera) jsme se  připravovali ke splnění mimořádného opatření o povinném testování zaměstnanců z 5. 1. 2022. To znamená, že jsme vzhledem k počtu zaměstnanců naší organizace nakoupili mnoho set testů, což v čase rozpočtového provizoria, ze kterého plyne opoždění grantových plateb pro tento rok, není zanedbatelná zátěž.

Dále jsme zajistili distribuci těchto testů do více než dvaceti našich týmů v Praze a středních Čechách a v každém týmu zajistili zaměstnance, který bude mít na starosti testování a jeho následné vykazování. Všichni tito zaměstnanci se rozhodně mohli po tu dobu věnovat nějaké smysluplnější práci. Na základě těchto změn nebudeme testovat cca 270 zaměstnanců dvakrát týdně, ale zhruba 20 zaměstnanců jednou týdně, v mnohých týmech nikoho.

Musím konstatovat, že pozdním vyhlašováním opatření mrháte nejen časem a finančními prostředky, ale především ochotou lidí se na těchto opatřeních podílet.

V dané situaci od Vás očekávám minimálně odkup nyní již nepotřebných antigenních testů nebo jinou odpovídající finanční kompenzaci jejich nákupu a dále omluvu všem lidem, kteří plýtvali svým úsilím ve snaze naplnit mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví.

S pozdravem

Mgr. Petr Hudlička

ředitel

Fokus Praha, z.ú

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.