Měl by se zvyšovat příspěvek na mzdy zdravotně postižených. Vláda se k tomu však nemá

Firmy s víc než polovinou postižených pracovníků by mohly měsíčně na zaměstnance získat místo nynějších nejvýš 13 600 korun buď o 600 korun, nebo o 1 000 korun víc. Navrhlo to loni ministerstvo práce předchozí vlády. Pokud nedojde k navýšení příspěvku, hrozí podle NRZP ČR, že zaměstnavatelé budou postupně propouštět osoby se zdravotním postižením, a to nejprve ty, které mají nejnižší produktivitu práce, což jsou zpravidla lidé s největším zdravotním postižením.

„Bohužel, současná vláda zatím loňské Nařízení vlády neprojednala a máme informace, že tuto věc bude řešit až podle vývoje státního rozpočtu. To znamená, že uvažované zvýšení příspěvku by bylo až od 1. července 2022,“ uvedl Mgr. Václav Krása, předseda NRZP ČR. V minulosti docházelo k navýšení příspěvku vždy po zvýšení minimální mzdy. Poslední zvýšení příspěvku podle § 78a se uskutečnilo ve III. čtvrtletí roku 2020. Od té doby vzrostla minimální mzda o 1600,- Kč, ale příspěvek pro zaměstnavatele zaměstnávající více než 50 % OZP se od té doby nezvýšil. „Proto se snažíme tuto věc urychlit. Budeme rádi, když nás v této věci podpoříte například dopisem na MPSV ČR,“ uvedl Krása.

Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených (AZZP) vládu loni v listopadu vyzvala, aby s navyšováním minimální mzdy zvedala i příspěvek na pracovníky s handicapem.

V současné době vznikla na MPSV ČR pracovní skupina pod vedením náměstkyně pro zaměstnanost paní PhDr. Kateřiny Štěpánkové. Měly by se již začít diskutovat systémové změny v této oblasti, například podpora zaměstnávání OZP na volném trhu práce. Ve věci uvedeného příspěvku na zaměstnávání OZP se zatím nikam nepokročilo.

redakce invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.