Úřady práce mají stále problémy

Úřady práce mají víc než po roce neustále problémy s novým informačním systémem na výplaty sociálních dávek. Data mizí a nezbývá čas na klienty. Situaci zjišťovala Česká televize. 

Česká televize oslovila všechna kontaktní místa tuzemských úřadů práce. Situaci většina z nich hodnotí tak, že problémy nezmizely, jen jsou méně vidět.

Nekonečné loňské fronty u přepážek sice zmizely, projekt za stovky milionů korun ale řádně nefunguje dál. Úředníci zápasí s mizením dat, které do systému pracně zadali. Výpadky má i evidence seznamu nezaměstnaných.

„Mírně řečeno, pokud bych měl opravdu reagovat podle pravdy, tak nový systém nezlepšil nic,“ řekl Martin Viterna, ředitel Úřadu práce Jeseník.

Úřad práce v Jeseníku eviduje 2500 nezaměstnaných. Již zde zažili, že kvůli výpadkům systému museli zaměstnanci používat propisovačky.

„Musela jsem počkat, nakonec pracovnice to vyhledala ručně, protože jsem odmítla se tady znovu dostavit,“ dosvědčila klientka úřadu práce Danuše Křivánková.

A po více než roce od zavedení nového programu se shodují v jednom – ubylo času na to nejdůležitější – mluvit s klienty o pracovních příležitostech.

Když se systém zasekne, úřednice za přepážkou posílají klienta na kafe nebo chtějí, aby přišel zítra nebo aby měl trpělivost. „Ale ten klient neví, že to je někdy, že se to zadrhlo, těžko vysvětlovat,“ poznamenal  ředitel Úřadu práce Litoměřice Ivan Vilím.

„Celkem 70 procent administrace a ta menší část, bohužel menší část, je ta přímá kontaktní práce s tím klientem,“ postěžoval si Jan Dudek z odboru poradenství, Úřad práce Prachatice.

I z výňatků emailové komunikace úředníků, do které ČT směla nahlédnout, bylo patrné, jaká atmosféra na úřadech panuje.

Příklady korespondence zaměstnanců úřadů práce“

„Pokud mi klient neoznámí, že byl vyřazen z evidence nezaměstnaných, nejsem schopna to zjistit jinak, než telefonicky.“

„Podstata sociální práce zaniká, sledují se jen čísla a statistiky.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje i krizový plán pro případ, žeby přece jen museli přejít na nového poskytovatele systému tak, aby po přechodnou dobu mělo zajištěnu výplatu dávek.

Kvůli IT zakázce policie stíhá bývalého náměstka ministra Jaromíra Drábka Vladimíra Šišku, během vyšetřování pak obvinila dalších 11 lidí.

podle reportáže České televize zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.