Jednání o růstu minimální mzdy  

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Od ledna by mohla vzrůst minimální mzda. Shodují se na tom odbory se zástupci zaměstnavatelů. Jinak jsou ale jejich představy velmi odlišné. Zatímco největší odborová centrála navrhla růst nejnižšího výdělku o téměř 13 %, firmy připouštějí jen zhruba 6 %.

ČT 1 – Události
——————–
Robin Salaba ze Starého Rybníka nedaleko Chebu pracuje jako pomocný zedník ve stavební firmě. Za svou práci dostává minimální mzdu 17 300 hrubého.

Robin SALABA, pomocný zedník
——————–
Musíte si odepřít opravdu dost věcí. Nákupy, třeba oblečení, že jo, úplně novýho, řeším to tak, že chodím nakupovat v akcích, chodím nakupovat oblečení do second handu.

Petr Vašek, redaktor
——————–
Od ledna by měl podobně jako dalších zhruba 150 000 lidí dostávat víc. Ministr práce teď vyzval odbory a zástupce firem, aby se na růstu minimálního pracovního příjmu dohodly. Výslednou částku by pak respektoval.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já budu moc rád, když odbory, zaměstnavatelé buďto se dohodnou, to se teda ještě nikdy nestalo, nebo aspoň budou v nějakém intervalu a pak to bude samozřejmě muset potom finálně případně, když ta dohoda nebude úplně jasná na té částce, rozhodnout vláda.

Petr Vašek, redaktor
——————–
Odbory chtějí od ledna zvýšit minimální mzdu na 19 500 hrubého. Argumentují tím, že současná částka nedostačuje na zajištění základních životních potřeb.

Jaroslav Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
——————–
My si myslíme, že reálné je to vždy, záleží na ochotě politiků. Jestli jsou si vědomi, v jakém stavu jsou občané, tak to udělat by měli.

Petr Vašek, redaktor
——————–
Jenže plán odborů na zvýšení o téměř 13 % zaměstnavatelé odmítají. Připomínají, že průměrná mzda má v roce 2024 vzrůst podle prognózy Ministerstva financí o zhruba 6 %. Stejně by měl kabinet podle Svazu průmyslu a dopravy zvýšit i minimální mzdu.

Jan RAFAJ, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
——————–
Pokud se bude ptát ministr na náš názor, tak náš názor, znovu říkám, je podle predikce, pokud predikce je těch 6 %, tak to rovněž doporučujeme.

Petr Vašek, redaktor
——————–
Šestiprocentní zvýšení by přidalo lidem s minimální mzdou zhruba tisícovku měsíčně. Koaliční lídři o tom jsou ochotní jednat. Marian Jurečka chce, aby vláda rozhodla do poloviny října.

Josef BERNARD, předseda sněmovního rozpočtového výboru /nestr. za STAN/
——————–
Pojďme se o tom bavit, já fakt si chci poslechnout argumenty obou stran.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Zatím nejsme schopni se shodnout s odbory, abychom zrušili zaručenou mzdu. Za mě je priorita zrušit nejprve zaručenou mzdu a pak se bavit o minimální mzdě.

Petr Vašek, redaktor
——————–
Růst minimální mzdy po dohodě odborů a firem požaduje i opoziční hnutí ANO.

Karel Havlíček, 1. místopředseda hnutí, místopředseda Sněmovny /ANO/
——————–
Aby zde prostě lidé s tou nejmenší mzdou měli důstojné podmínky i s ohledem na zvyšující se životní náklady.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku/SPD/
——————–
My určitě chceme, aby se od nového roku minimální mzda navýšila o 1 300 Kč.

Petr Vašek, redaktor
——————–
Česká vláda naposledy rozhodla o růstu minimální mzdy loni v prosinci. Tehdy s platností od letošního 1. ledna zvýšila o zhruba 7 %, tedy o 1 100 Kč měsíčně, měsíční minimální mzda tak vzrostla ze 16 200 na 17 300 hrubého.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.