Podpora zkrácených úvazků  

Zkrácené úvazky se slevou na pojistném od února využilo kolem stovky tisíc zaměstnanců. Celkové náklady tohoto opatření, které má motivovat k nabízení práce například rodičům malých dětí, vyšlo za tu dobu zhruba na 415 000 000 Kč. Častěji takto pracují ženy.

ČT 1 – Události
——————–
Pracovat s hlínou učí Lucie Klozová už ty nejmenší. Sama má doma čtyři děti ve věku 4, 7, 10 a 12 let. Díky částečnému úvazku se může věnovat rodině a podporovat zase jejich kroužky.

Lucie KLOZOVÁ, matka čtyř dětí
——————–
Ten částečný úvazek mi přece jenom umožňuje jakousi variabilitu. Nechci být doma a člověk potřebuje si připadat trošku důležitě a prostě mít nějakou práci, která ho baví. A mě moje práce velmi baví.

Kateřina Samková, redaktorka
——————–
Práci našla v pražském komunitním centru, kam původně docházela se svými dětmi. Právě u zaměstnávání pečujících o děti do 10 let, lidí nad 55 let nebo například studentů a osob po rekvalifikaci mohou jejich zaměstnavatelé od února využívat slevu na pojistném. Podmínkou je, že pracují 8-30 hodin týdně. Od podpory zkrácených úvazků si Ministerstvo práce slibuje jejich výraznější využívání a tím podpoření zaměstnanosti. Nejčastěji na ně pracují lidé v předdůchodovém a důchodovém věku a pak taky rodiče malých dětí.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Se chceme soustředit na to, abychom udělali osvětu mezi zaměstnavateli a hlavně mezi zaměstnanci, aby lidé věděli, že pokud potřebují sladit péči o děti nebo o nějakou osobu blízkou, že tady tuto formu takovéhoto částečného úvazku tady mají a že on je podporován ze strany státu.

Jana PASTUCHOVÁ, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Kdyby to stagnovalo a nebylo to využíváno, že bysme mohli přemýšlet o tom, že ten odvod na pojištění by se třeba mohl ještě vylepšit, aby ten zájem těch zaměstnavatelů zaměstnávat tyto skupiny lidí se zvýšil.

Kateřina Samková, redaktorka
——————–
Poprvé mohli zaměstnavatelé slevu uplatnit letos v únoru. To jich toho využilo necelých 18 000 pro 66 000 pracovníků. V červnu to pak bylo téměř 22 000 zaměstnavatelů a přes 81 000 zaměstnanců.

Jaroslava REZLEROVÁ, generální ředitelka, ManpowerGroup
——————–
Celý sektor služeb to dneska využívá, i ve výrobě se dá zavést flexibilní úvazek, jenom je to prostě náročné na organizaci a potom na řízení, ale myslím si, že to je jeden z budoucích směrů trhu práce.

Kateřina Samková, redaktorka
——————–
Důležité to je i pro Lucii Klozovou. Do práce chodí zhruba čtyřikrát týdně na pět hodin. Že by teď pracovala na plný úvazek, si kvůli rodině představit nedovede.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.